Här är e-handelns vinnare – efter Googles megauppdatering

"Ett tydligt mönster".

Det var under november som Google gjorde en så kallad "core update", och det var sökjättens fjärde stora uppdatering under 2023.

I dag torsdag, den 28 november, är förändringen – som i grund och botten handlar om att de grundläggande algoritmerna och koderna har ändrats – helt utrullad.

Annons

Den snabba följden av dessa uppdateringar har haft en signifikant inverkan på webbplatser världen över, inklusive Sverige, konstaterar paid social- och SEO-nischade byrån AdRelevance som har tittat närmare på uppdateringens effekter.

LÄS ÄVEN: Googles läskiga uppdatering: ”Svårt att hitta e-handlare som tappat”

LÄS ÄVEN: Så stort var Google-söket under Black Friday: ”Fascinerande”

Byrån beskriver uppdateringen som unik, då den släpptes samtidigt som andra uppdateringar genomfördes, däribland en reviews-förändring.

Ökad synlighet

Sammantaget skapade det en "unik situation där webbplatser upplevde effekterna vid olika tidpunkter", skriver byrån i sin analys.

Det AdRelevance bland annat har tittat på är hur den fundamentala kodförändringen slog mot e-handlarna. Och man kan konstatera att e-handlarna överlag klarade sig bra den här gången. Något Ehandel rapporterat.

Vi ser en trend där många stora etablerade varumärken tar ökad synlighet. Om vi jämför detta med vilka typer av webbplatser som drabbades negativt, var det främst de med tunt innehåll eller begränsad unik information som bidrog till Google. Detta är något e-handlare ofta är skickliga på, att erbjuda unikt värde. Det är verkligen en viktig lärdom för alla inom e-handel, skriver byrån och tillägger senare:

Ett tydligt mönster är att prisjämförelser och shoppingaggregatorer har det tuffare och att e-handlare i många fall är de som vinner mark när dessa tappar.

Annons

Här är 9 e-handelsvinnare – under November Core Update 2023:

  • Bygghemma.se – Tar mark i denna Core Update efter ett tapp från juli in mot denna uppdatering.
  • Cervera.se – Lyfter en del under denna Core Updates utrullning efter att ha haft en nedåtgående trend in mot uppdateringen.
  • Hornbach.se – Återtog en del synlighet efter att de tappade synlighet i Augusti Core Update tidigare i år.
  • Onemed.se – E-handel inom vårdmaterial som ser ut att ha släppt från tidigare core update-problematik.
  • Kabelbutiken.com – E-handlare inom kablar som har en väldigt positiv utveckling under November Core Update.
  • Teknikhallen.se – Säljer teknikprodukter och har haft en stark utveckling under November Core Update.
  • Greatlife.se – E-handlare inom hälsokost som släpper från utmaningar med Core Updates i November Core Update.
  • Motonet.se – En aktör inom fordons reservdelar som tar mark i denna uppdatering.

Annons