Här är e-handlarnas deadlines – för leverans innan julafton

Het statistik avslöjar när e-handlarna stänger leveransen från tomtefabriken.

Julafton närmar sig med stormsteg. Men som vanligt är det många som av olika skäl väntar in i det sista med att klicka hem sina julklappar.

Ehandel bestämde sig för att ta reda på när man som senast kan e-handla en pryl för att få hem den innan julafton. Vi har bland annat fått svar från Pricerunner som precis gjort en undersökning i ämnet, efter att ha enkätintervjuat 137 svenska återförsäljare.

Annons

De har fått svara på ett tidsspann och så har vi utifrån det tagit fram det tidigaste datumet för att vara på den säkra sidan, säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på Klarna-ägda Pricerunner.

I undersökningen anger 19,7 procent av återförsäljarna den 19 december som sista beställningsdag. Men en av fyra, eller 24 procent, anger den 20 december som den sista skälvande dagen för beställning. I alla fall om man ska vara garanterad att få hem sin klapp inför tomteleveransen på julafton.

Lika många, alltså också 24 procent, anger även 21 december som den sista dagen i sammanhanget. Och några få, blott 4,38 procent, anger den 22 december som sista dag.

Då minskade köpintresset

Carl Lindholm, PR-chef på Prisjakt som också intresserat sig för det här med beställningsdagar, väljer att blicka tillbaka på hur det var i fjol.

Och fram till den 20 december var det stor shoppingaktivitet, enligt det Schibsted-ägda jämförelseföretagets statistik.

Men sedan minskade köpintresset med 13 procent till den 21 december och med 19 procent den 22 december. Så majoriteten av svenskarna verkar vilja handla sina klappar senast den 20 december, i alla fall när det gäller e-handel, säger Carl Lindholm till Ehandel.

Men det finns fler parametrar. Fraktleverantörerna kan ha egna sista beställningsdag-datum. Det kan också skilja sig beroende på vilken frakttjänst du väljer, exempelvis om den är fossilfri, om du vill ha ditt paket till en postbox eller föredrar expressfrakt.

Ta sikte på den 17:e

Det kan också vara olika datum beroende på var i landet du bor. Generellt går det snabbare att få fram varor i städer, i synnerhet storstäder. Men exempelvis en snöstorm kan ställa allt på ända.

Annons

En del fraktbolag lovar leverans i tid ända fram till den 22 december. Men om man vill vara mer säker skulle jag säga säga att den 17 december är ett bra datum att hålla sig till. Då handlar du stressfritt och bör få ditt paket levererat innan julafton, oavsett var i landet du bor och val av fraktleverantör, säger Carl Lindholm och tillägger:

Med det sagt är det bäst att alltid kolla med e-handlaren innan, de brukar redovisa när senaste beställningen behöver göras för att få paketet i tid.

"Såvida inte annat framgår"

Vad gäller då på det stora statliga postbolaget Postnord?

Jo, för de vanligaste paketen som inkommer till postjätten – alltså Postnord My Pack Home, Postnord My Pack Home Small, Postnord My Pack Collect och Postpaket – är det den 21 december som gäller.

Det innebär att paketen, om de ska till en mottagare i Sverige, måste vara inlämnade till Postnord före stopptiden denna dag.

Den 21 december gäller även för paket som, efter att de klickats hem, skickas från en e-handlare till en privatperson?

Ja, såvida inte annat framgår av de avtal vi har tecknat med respektive e-handlare, säger Henrik Ishihara på Postnords pressavdelning till Ehandel.

Så säger e-handlarna

Okej, så då har vi koll på vad de konkurrerande prisjämförelsesajterna har fått fram i sin data. Och när Postnord som senast kan leverera paket innan julafton.

Men vad säger då enskilda e-handlare?

Ehandel har gjort stickprov och kollat med några välkända aktörer. Från Bianca Ingrossos bebis, sminkvarumärket och e-handlaren Caia, får vi till exempel följande svar:

Det beror på vilket land man beställer från samt vilket fraktalternativ man väljer. Men det ”snabbaste” alternativet ger en sista beställningsdag den 20 december för att garanterat få sina varor i tid, säger Johanna Eriksson Hamrén, tf vd på Caia, då ordinarie vd Adeline Sterner är på föräldraledighet.

Beställ innan midnatt

Anne Vibe Hansen – kommunikationsansvarig för Norden-marknaden på den tyska modemarknadsplatsen Zalando – meddelar att svenska kunder i år kan beställa hem med normal leverans fram till den 18 december. För de som istället väljer den lite dyrare expressleveransen går det däremot bra att beställa så sent som den 22 december.

Linnea Cederquist, PR- och kommunikationschef på Elgiganten, konstaterar att de som vill vara på den säkra sidan ska beställa senast den 20 december.

Och Louise Ödeen, presschef på H&M, svarar så här:

Vi uppmuntrar våra kunder att beställa sina julklappar från oss innan klockan 23:59 den 19 december. Då får de hem sin beställning före julafton.

Annons