Här är engångsplasten som förbjuds vid årsskiftet

"Rätt plast på rätt plats".

Här är början på slutet för engångsplasten. Sverige genomför EU:s direktiv på området, som innebär att sugrör, bestick och tallrikar i plast förbjuds med start den 1 januari 2022. Regeringen menar att en för låg andel av plasten återvinns och istället förbränns, vilket orsakar utsläpp av fossila växthusgaser.

Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut som regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger miljö- och klimatminister Per Bolund, i ett uttalande.

Annons

Samtidigt införs krav på att konsumenter ska erbjudas alternativ till engångsförpackningar när man köper mat att ta med. Krav som gäller från och med 2024. Här är tanken att vi ska konsumera mat och dryck precis som vanligt, men med en minskad miljöpåverkan genom att engångsanvändningen skärs ned. Engångsmatlådor och engångsmuggar ska ha minskat i Sverige med 50 procent till 2026, skriver regeringen.

Straffavgift för nedskräpning

De inför även en nedskräpningsavgift för den som slänger saker som glass- och godispapper, fimpar, muggar och våtservetter i något annat än papperskorgen. Totalt väntas man dra in 600 miljoner kronor per år på den här avgiften och pengarna ska fördelas till kommunerna utifrån invånarantal.

Produkter i engångsplast som förbjuds vid årsskiftet:

Bomullspinnar
Sugrör
Bestick
Ätpinnar
Omrörare för drycker
Ballongpinnar
Tallrikar
Matlådor med expanderad polystyren

Annons