Här är klapparna vi ratade i år: ”Alltid chansartat”

Det är inte årets julklapp.

Skinkan är uppäten och paketen är öppnade. Nu går julhandeln in i nästa fas. Det vill säga den där de oönskade julklapparna ska hitta ny ägare. På Blocket och Tradera pågår andrahandsklappjakten för fullt.

Traderas siffror visar att de julklappar som svenskarna väljer att sälja vidare i år finns inom kategorierna mode, leksaker, hushållsartiklar och inredning.

Annons

Det är alltid chansartat att ge bort kläder i julklapp med tanke på att passform, stil, färg och storlek måste bli rätt. Att inredning ligger med i topp lär glädja inredningsintresserade som nu kan passa på att fynda. Mycket pekar på att second hand-inredning kommer vara en av de stora inredningstrenderna år 2020, säger Pierre Norberg, marknads- och försäljningschef på Tradera, i ett pressmeddelande.

På Blocket väntar man sig högtryck även i år och framför allt just i dag. Där är det varor som mobiltelefoner, surfplattor, tv-spel och kläder och skor som säljs vidare i högst utsträckning.

Begagnathandeln tar ingen paus under jul och mellandagar, tvärtom. Både trafiken och antalet annonser går upp rejält, faktiskt redan under eftermiddagen på självaste julafton. I regel är “mellanklappshandeln” som störst den 27 december. Vi ser många annonser där det står "aldrig använd", "lapparna kvar" och "obruten förpackning" vilket vittnar om att det är många klappar som säljs vidare, säger Tero Marjamäki, presschef på Blocket.

För den som vill fynda lite extra kan det alltså vara värt att inte bara snegla mot mellandagsrean, utan i stället kanske ge en ovälkommen julklapp ett nytt hem.

Dagarna efter julafton är det lätt att lockas ut på mellandagsrean för att fynda nya kläder och prylar. Men andrahandsmarknaden är ett utmärkt tillfälle att både vara snäll mot plånboken och bidra till hållbar konsumtion. Det är inte ens en ursäkt om man vanligtvis är skeptisk till återanvända prylar, då dessa oönskade julklappar är så gott som nya, säger Pierre Norberg på Tradera.

Populäraste prylarna att sälja efter jul (Tradera):
Baserat på försäljningsvolym 24-25 dec 2019 på Tradera
Kläder & Skor
Skönhetsvård
Väskor
Leksaker
Smycken
Hushållsartiklar
Inredningsdetaljer
Biobiljetter

Populäraste sakerna att sälja iväg under mellandagarna (Blocket):
Mobiltelefoner
Surplattor
Tv-spel
Kläder & Skor
Hemelektronik
TV & Projektor
Vitvaror
Vintersport
Datorer
Biljetter

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!