Så blir nya jätteterminalen: ”Störst och modernast i Sverige”

Dubbelt så stor yta och tripplad pakethantering.

Jönköpings håller på att utvecklas till en riktig e-handels- och logistikhubb. Det har vi sett flera exempel på under de senaste åren.

Nu väljer även Posten Norge-koncernens fraktbolag Bring att storsatsa i Jönköpings kommun. Bring bygger nämligen en ny jätteterminal i Södra Stigamo, söder om tätorten. Den nya terminalen ersätter dock en befintlig terminal i området.

Annons

Terminalen i Jönköping är navet i vår svenska verksamhet. För att kunna fortsätta växa behöver vi öka vår kapacitet i Jönköping med en ny terminal. Den nya terminalen blir vår största och mest moderna i Sverige, kommenterar Hanna Jonasson, director of operations på Bring Sverige, i ett pressmeddelande.

Den nya anläggningen blir mer än dubbelt så stor som den gamla, närmare bestämt 32 000 kvadratmeter stor. Den får också taksolceller, med en effekt på 500 kilowatt.

Tror stenhårt på e-handeln

Terminalen utrustas med en paketsorteringsmaskin, som ska klara tre gånger större paketvolymer än i dag. Inflyttning och öppning sker under första halvåret 2025. Tomten är även tillräckligt stor för att man ska kunna bygga ut anläggningen i framtiden. Men terminalen blir redan från start Norska Postens näst största byggnaden i sitt slag i Norden.

Brings paketvolymer uppges ha ökat med 250 procent de senaste fyra åren. Fraktbolaget tror stenhårt på e-handeln och gör nu även en satsning på fler eldrivna fordon.

Vi rustar för att ta i bruk långt många fler elbilar än vad vi har idag. Vi har en tydlig ambition som säger att om två år ska alla våra leveranser i Sverige vara fossilfria, så på den nya terminalen blir det fler laddpunkter än på någon annan terminal vi har i Sverige.

Annons