Här är nykomlingen som erövrar e-handeln: ”Jättespännande resa”

"Vi ser så många fördelar".

Medan andra varumärken lanserat enstaka plagg tillverkade i bambuviskos har Stockholmsbaserade Weard gått all-in på materialet. Med sina underkläder och basplagg har man stigit snabbt på e-handelshimlen.

Det första fullständiga verksamhetsåret lyckades man sälja för drygt 5 miljoner kronor, dessutom lönsamt. Under 2021 hade omsättningen tripplats till över 15 miljoner, samtidigt som sista raden skrevs till -249 000 kronor.

Annons

Här berättar grundaren Marwin Gordon om beslutet att satsa på bambu och kasta sig ut i e-handeln - och varför de lyckats så bra på så kort tid.

Vi ser så många fördelar i materialet. Både vi och de kunder som testat våra kläder blir väldigt förtjusta och sedan har vi spunnit vidare på det. Vi har ett bra proof of concept, får många återkommande kunder och har många som efterfrågar våra produkter. Det är ett riktigt bra material, säger Marwin Gordon till Ehandel.

Någon direkt e-handelsbakgrund hade dock varken Marwin eller de två andra i kärnteamet, Melina Guelli och Joakim Falk. Något som varit till bolagets fördel, menar han. Och det rådde heller aldrig några tvivel om att det var just i e-handeln som man skulle ge sig in.

Jag driver ett försäljningsbolag och har jobbat med försäljning i hela mitt liv. Så min erfarenhet är försäljning och att bygga starka team. Det var även på den vägen det började. Vi sålde olika produkter och sprang över bambuunderkläder av en slump, säger han och fortsätter:

Sedan har vi alltid vetat att vi har riktigt bra produkter. Så målet nu är bara att nå ut väldigt brett och då är e-handeln "the way to go". Det har varit en jättespännande resa att lära sig något helt nytt från grunden. Samtidigt som vi har haft möjligheten att skjuta brett och testa oss fram. Jag tror att det har varit en fördel att vi inte haft förutbestämda tankar om hur det bör och ska fungera.

Vad har varit nycklarna för att lyckas växa så snabbt från start?

En jättestor del i det är just att vi har kunnat testa oss fram. Vi har något vi tror på och är nyfikna på och försöker göra det så bra som möjligt. Det är "high risk high reward", helt enkelt. Första året lade vi mest på "branding", på att synas och höras. Det var inget jättefokus på siffrorna till en början. De behövde inte se perfekta ut. Vi har bara velat öka och sälja så mycket som möjligt, för att sedan jobba med datan och optimera den.

Den metoden har lett till att man redan nu känner sin målgrupp väl och var och hur man når dem, berättar Marwin. Han säger att man i år kunnat jobba än mer datadrivet än tidigare, utifrån de lärdomar man tagit med sig sedan starten.

Annons

Vi har till exempel jobbat väldigt mycket med influencer marketing. Det har varit jätteintressant på många sätt och vis. När vi pratar med folk i branschen menar vissa att den är utdöende, medan andra menar att det fungerar hur bra som helst. Vi har blivit väldigt duktiga på det, vad som fungerar och var.

Samtidigt letar vi hela tiden efter de bästa personerna på varje plats. Vi har testat många olika konsulter och byråer och har sett vilka delar som fungerar att ha in-house och vilka som delar som är värt att outsourca. Vi vill hela tiden växa och bli flera och det är också kul att kunna kontrollera så mycket man kan i rimlig mån.

"Vi fortsätter att växa"

Han återkommer flera gånger till just det varumärkesbyggande arbetet. Att man varit väldigt noggranna med hur man vill föra sig i sin kommunikation och hur man vill uppfattas utifrån. Och med tanke på framgångarna verkar man ha hittat rätt balans så här långt.

Och trots omvärldsläget har inte affären saktat in. Prognosen för 2022 ser positiv ut även den.

I och med att vi inte har supermycket med att jämföra med annat än vårt första riktiga år förra året, så är det svårt att säga hur det hade sett ut i ett "normalläge". Vi ser ett visst tapp på vissa saker, men samtidigt fortsätter vi att expandera och testa nya marknader. Så vi har inte märkt av något tapp överlag. Vi fortsätter att växa, även om jag absolut tror att det hade kunnat vara ännu bättre. Men vi fortsätter att växa och kommer att så fortsätta att göra, så jag kan inte direkt säga att vi har blivit drabbade.

Vad är målsättningen med Weard?

Målet är att nå ut så brett som möjligt och att få så många som möjligt att testa våra plagg. Då måste vi skjuta brett och synas och höras. Vi vill att alla ska se oss som det självklara valet för underkläder och basplagg. Samtidigt vill inte göra något halvdant, utan göra det bra. Därför har vi också avvaktat med vår expansion ut i Europa. Vi har först velat visa vad vi kan i Sverige, för att sedan växa ut i Norden och övriga Europa.

Vart ska ni vara om tre år?

Tre år är inte en särskilt lång tid och vi har inga superexitplaner varken från mitt, eller vårt håll. Vi tror också att vi till hösten kommer att lägga in nästa växel och ta in investerare och partners för att kunna trycka på gasen ytterligare.

"Drar inte upp en tråkig butik"

Weard är i dag i full färd med att gå in i Norge och Nederländerna står näst på tur. Samtidigt har man testat en pop-up-butik här hemma i Sverige och såväl egna fysiska butiker, som externa återförsäljare skulle kunna vara en tillväxtgren. Men fokus ligger än så länge på e-handeln.

Vi diskuterar löpande hela tiden och då våra produkter är en kläm- och kännvaror, så gör det stor skillnad när kunderna får chansen att göra just det. Så ja, vi letar den typen av möjligheter också. Vi är dock inte ett företag som drar upp en vanlig, klassisk, tråkig butik. Vi föredrar kul satsningar som pop up-butiker, roliga event och oväntade möten. Så vi letar efter andra varumärken och företag som vill hitta på kul saker tillsammans. Och när det kommer till återförsäljare är vi väldigt selektiva. Men hittar vi rätt stänger vi inga dörrar, säger Marwin Gordon.

Annons