Här är paketjättens flitiga robot – ”slitsamt för människor”

"Roboten kan med kort varsel ställa upp".

Nyligen berättade Ehandel om att Posten Norges dotterbolag Bring storsatsar på ett ny jätteterminal söder om Jönköping. Den ska stå färdigt om ett par år.

Den ska ersätta den befintliga terminalen i handels- och lagerområdet Torsvik. Men nu väntar en storsatsning på den nuvarande terminalen.

Annons

Gigantiska paketvolymer

Bring tar nämligen robothjälp. Paket- och logistikbolaget konstaterar att det är enformigt och slitsamt för en lagerarbetare att plocka paket från lastpallar.

Men inte för en robot! Därför hyr Bring nu in just en robot från svenska techbolaget Rebl Industries, som har kontor i både Göteborg och Borås.

Att köpa in robotar tar tid, men att hyra robotar från Rebl är en bra modell, och det gör att vi blir mer flexibla. Roboten kan med kort varsel ställa upp och gör dessutom jobb som på sikt kan vara slitsamt för en människa, kommenterar Carl Johansson, distriktschef för Brings verksamhet i Jönköping, i ett pressmeddelande.

Bring skriver också att en robot är nödvändig för att värna lagerjobbarnas hälsa. Paketvolymerna har ökat med 250 procent för bolaget senaste åren. Varje timme kommer det in flera tusen paket på så kallade EU-pallar och som ska lastas av.

Tittar på dubbelstationer

Man lyfter också fram att man hyr roboten. Konceptet har hämtat inspiration från Saas-världen – för upplägget kallas för "robots-as-a-service". På så sätt slipper Bring att göra en megainvestering.

Vi tittar nu hur vi kan skapa dubbelstationer, där roboten kan plocka från ytterligare en pall som ställs bredvid den första. Det kommer öka produktiviteten ytterligare, kommenterar Alexander Westerling, vd för Rebl Industries.

Annons