Smyglansering: Här har Biltema redan öppnat sin e-handel

"Vi har medvetet gjort det här så anonymt som det bara går".

Medan de flesta andra större detaljhandlare har lanserat nätbutiker på löpande band har Biltema envist stått fast vid att någon e-handel inte är aktuell i deras fall. I somras började företaget dock med Click&Collect, men sade fortfarande att någon e-handel inte var aktuell.

LÄS ÄVEN: Biltema avvaktar med e-handel: "Flyger likt förbaskat ändå"

Annons

"Hybrid av pilot och permanent satsning"

Tidigare i dag kunde vi avslöja att Click&Collect-satsningen har blivit så populär bland företagets kunder, att man nu kommer att lansera den fullt ut betydligt snabbare än vad som var tänkt från början.

LÄS ÄVEN: Biltema skrotar tidigare Click&Collect-planen

Och kanske är en fullskalig e-handel inte så långt bort som bolaget velat ge sken av. För samtidigt som företaget envist hävdat att det inte är aktuellt med e-handel så har företaget faktiskt haft en e-handel på sin finska sajt Ehandel.fi. Enligt marknadschefen Johan Gerdevåg lanserades den för något år sedan, men ses fortfarande som ett pilotprojekt.

Den är en hybrid av en permanent satsning och en pilot, kan man säga. Som vi har sagt hela tiden så utvärderar vi e-handeln löpande. Utmaningen vi står inför är att många kollin blir väldigt stora och det är viktigt för oss att kundupplevelsen blir 100 procent, säger han till Ehandel.

Vi har medvetet gjort det här så anonymt som det bara går, och nu utvärderar vi hur vi ska göra framåt.

Måste ha finsk adress

För att kunna handla i Biltemas finska e-handel måste man ha en finsk adress. Hela bolagets sortiment finns tillgängligt i nätbutiken och betalningen sker via Klarna. Varorna fraktas hem till mottagaren men kunden får stå för fraktkostnaden själv.

Enligt Johan Gerdevåg skiljer sig den finska marknaden, som tillsammans med Danmark är Biltemas minsta, en del mot de övriga i Norden. Bland annat skiljer sig kundernas köpbeteende och därmed även kundkommunikationen åt mellan Finland och övriga Norden, menar han.

När kommer er e-handel till övriga Norden?

Annons

Vi utvärderar som sagt jämt och för resten av våra marknader är detta ingenting vi ser i närstående tid. Vi kommer inte att agera med det nu.

Annons