Här kommer Blockets och Traderas nya konkurrent: ”Busenkelt”

"Något liknade finns inte".

Att hållbarhet och miljötänk är högt upp på agendan har nog få missat, och digitaliseringen har gjort den cirkulära försäljningen ännu mer tillgänglig. Vi har berättat om flera secondhandaktörer som tagit klivet online och lanserat e-handel, samt flera nya begagnattjänster som slagit upp sina digitala portar.

Nu har en digital marknadsplats lanserats. De nya sajten har mycket passande fått namnet Återvinn Mera, och tanken är att man ska samla "landets secondhand-butiker, loppisar, idrottsföreningar, återvinningscentraler, byggåtervinningar och andra återbruksföretag" på en och samma plats.

Annons

Något liknade finns inte sedan tidigare, säger grundaren Claes Gustavsson i ett pressmeddelande.

Säljer man digitalt når man ut till en betydligt större publik och det blir lättare att sälja skrymmande varor som man inte kan visa upp i sin butik, exempelvis ett parti taktegel eller stora möbler.

Konceptet går ut på att butikerna tar en bild på sina produkter och laddar upp dem på marknadsplatsen. Kunderna köper artiklarna som de är intresserade av online, men får hämta varorna i butiken.

Secondhandaktörerna kan dock välja att göra hemleverans eller leverans till ombud möjligt för kunden, men "grundtanken är att kunderna ska hämta upp varorna på plats".

Systemet är busenkelt och perfekt i dessa tider när man inte vill trängas med andra i en fysisk butik. Jag har verkligen satsat på att det ska vara så enkelt som möjligt för butikerna att sälja online, även för dem som har liten datavana, säger Claes och tillägger:

Det är kostnadsfritt för butikerna att ladda upp annonser men om man säljer något tar Återvinn Mera en liten provision. Man kan alltså ladda upp hundratals annonser utan någon kostnad, och det är den stora skillnaden jämfört med exempelvis Blocket - att man enbart betalar för sin annons om man får någonting sålt.

Företaget PMU Second Hand, med 56 butiker runtom i landet, är en av dem som redan har klivit ombord hos Återvinn Mera.

Jag tror inte att det dröjer länge innan vi är uppe i 100 butiker. Visionen är att 300 butiker ska sälja begagnade varor på Återvinn Mera inom ett år. Det ska bli en rikstäckande marknadsplats, som man nämner i samma andetag som exempelvis Blocket och Tradera, avslutar Claes Gustavsson.

Annons

Annons