Här landar e-handelsskräpet efter jul – nytt rekord att vänta

"En kraftigt ökad näthandel".

Vad händer när paketen är öppnade, presentpappret är strimlat, snören samlats på hög och alla förpackningar ska dumpas efter jul? Enligt Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) kommer svenskarna att sköta sig utomordentligt. Prognosen lyder: Ett nytt rekordår för återvinningen under jul och nyår i landet.

Återvinningen efter alla e-handlade varor, majoriteten av julklapparna köps ju faktiskt online, har enligt bolaget skjutit i höjden de senaste åren. Och trenden ser ut att hålla i sig. Totalt väntas 42 000 ton förpackningar att lämnas in - motsvarande ungefär 20 miljoner fullmatade tomtesäckar.

Annons

Mängden förpackningar som lämnas till återvinning har ökat under pandemin till följd av förändrade vanor och konsumtionsbeteenden, bland annat en kraftigt ökad näthandel. Handeln kring julen bidrar till att förpackningarna ökar hos hushållen och det är fantastiskt att allt fler av de förpackningarna lämnas till återvinningen, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, i ett pressmeddelande.

Den största ökningen, på 15 procent, väntas pappersförpackningarna stå för. Totalt kommer runt 17 000 ton av den varan att återvinnas om FTI räknat rätt. Trenden har också varit att fler handlare valt att fasa ut plastförpackningar och kanske är det en effekt av det vi ser nu.

För att kunna hantera alla mängder avfall kommer FTI att ha tömningar oftare och utöka de mest belastade stationerna med fler behållare.

När det kommer stora mängder förpackningar på kort tid blir det fort fullt. Vi gör allt för att så snabbt som möjligt ta hand om förpackningarna, men vi vill också be alla att vika och platta ihop förpackningarna så mycket det går, så får fler plats med mer i behållarna. Det är en liten insats som gör stor skillnad. Varje förpackning räknas, säger Veronica Foberg Gustafsson.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!