Har vi valt fel led i E-handelskedjan?

Mats Ingelborn, med nätbutiken Calzessa.com, har analyserat sina kostnader per order. Mer specifikt ville han se över kostnaderna för betalningar. Vart går egentligen pengarna ifrån varje order? Skräckscenariot visade sig vara en order på 100 kronor, vilket slutade med en förlust för företaget.

"Vår nettovinst för själva beställningen slutar då på lite drygt 15.00 kr. Dessa 15 kr ska betala lön för den som köpt in varan, lagt upp den i systemet, redigerat bilderna, skrivit texterna, packat upp och inventerat varan på lagret samt packat leveransen. Lägg sedan löneskatter på detta. Kvar till bolaget blir endast en förlust."

Annons

Mats uppskattar att beställningar i deras nätbutik blir lönsamma först vid brytpunkten 250 kronor. Samtidigt är han väl medveten om att de order som går med förlust i många fall leder till trogna kunder som sedan genererar vinst till butiken.

Frågan han ställer sig är dock varför de som tjänar mest är de som inte lyfter ett finger. Det vill säga de som hanterar betalningarna:

"Men det intressanta som jag vill lyfta är att de som inte gör något fysiskt arbete är de som tjänar mest – nämligen de som hanterar betalningen. Kanske har man satsat på fel led i e-handelskedjan?"

Mats avslutar med att han hädanefter skall jobba för att öka ordervärdet. Kanske borde han även jobba för att sänka sina kostnader till betalförmedlarna? Läs hela inlägget här: Vem tjänar pengar på e-handel?.

Annons