Hård kritik när Nintendo släpper nytt – varnar konsumenterna

"Vi är besvikna".

Spelkonsoler har sålt som aldrig förr och i dag släpper Nintendo en uppdaterad variant av sin omåttligt populära "Switch". Men konsolen är också känd för att dras med stora problem, som uppmärksammats världen över. De medföljande handkontrollerna drabbas inte sällan av så kallad "drift" - där spakarna registrerar rörelse även när de inte används.

Men med en ny och fräsch variant av Nintendo Switch på marknaden har de väl ändå åtgärdat problemet? Nej, så är inte fallet enligt norska konsumentverket, Forbrukerrådet. Och nu riktar de skarp kritik mot Nintendo och vad man menar är ett fabrikationsfel.

Annons

Vi är besvikna över att Nintendo inte har åtgärdat den här svagheten när Switchen släpps i en ny version. Det betyder att konsumenter som köper den nya konsolen behöver vara medvetna om att felet fortfarande kan uppstå, säger Thomas Iversen, senior rådgivare på Forbrukerrådet, i ett uttalande.

Tidigare i år skickade EU:s konsumentorganisation, BEUC, ut en klagan mot Nintendo då man ansåg att handkontrollerna slutade fungera alldeles för tidigt. Thomas Iversen menar att Nintendo inte bara sviker sina kunder, utan även skapar ytterligare tråkiga följdeffekter.

Det har också en negativ miljömässig sida, där det produceras ett antal kontroller som behöver repareras eller kasseras, säger han.

Kräver gratis reparationer

Forbrukerrådet kräver nu att Nintendo åtar sig att reparera eller ersätta defekta handkontroller kostnadsfritt.

Vi förväntar oss att Nintendo kommer med en lösning för de tusentals konsumenter som har, eller har haft, trasiga kontroller. Många har antagligen också köpt nya handkontroller då de trott att det skadan uppkommit via användning.

De vill också se hårdare tag mot branschen som helhet för att kunderna inte ska köpa på sig varor som snabbt havererar.

Det är dags att ta tag i detta för att företag inte ska tillverka produkter som går sönder av vanligt bruk. För att konsumenterna ska kunna göra informerade, hållbara val och begränsa mängden elektronikavfall är det på tiden att elektronikbranschen blir skyldiga att upplysa kunderna om livstiden på produkterna som säljs, säger Thomas Iversen.

Den nya Nintendo Switch (OLED Model) har klickats hem friskt och sålt slut hos flera e-handlare.

Annons

Annons