Hårda sektanklagelser mot H&M

"The Big Boss" rör upp känslor.

Den nyligen släppta boken The Big Boss ska skildra H&M:s ägare Stefan Persson och hans framgångar. Den har blivit minst sagt uppmärksammad av medier som läst boken. Författarnas researcher, Sara Edvinsson, rapporterar om tuffa arbetsförhållanden hos klädkedjan. Detta efter endast två dagars ”wallraffande” i en H&M-butik.

Här beskrivs bland annat ett hetsigt och skrikigt arbetsklimat, där allt mäts i tid och där varje liten krona ska pressas ur potentiella kunder. Hon får jobb i en vikariepool och en timlön på 138 kronor. Första passet ska det packas upp kläder och arbetsledaren driver på:

Annons

Herregud, vi ligger två staplar efter, helt otroligt! Skärpning! Upp med takten! Ös på!

"Det är som en sekt"

Författarna har även intervjuat anställda och många beskriver sammanhållningen som mycket god och har positiva erfarenheter av sitt arbete. Andra tycker att det påminner om en sekt.

Det är som en sekt. Om man ska vara kvar på H&M ska man bara säga ja och hålla med de som bestämmer, säger en inköpsassistent som jobbar på huvudkontoret.

Sara själv funderar även över den timlön hon erbjuds och inser snart att det är en ersättning hon inte kan försörja sig på. Hon föreslås ta ut arbetslöshetsersättning för att kunna leva på sin lön varje månad – ett förslag många reagerar på i rapporteringen av boken.

"Högt i tak"

Noterbart är dock att man har rätt till ett ersättningsbelopp från a-kassan vid visstidsanställning, om man uppfyller vissa krav. De berörda H&M-cheferna tycks alltså ha gjort rätt här.

H&M själva slår tillbaka och tar starkt avstånd från boken, rapporterar Dina Pengar. Man menar att de i sina anonyma medarbetarundersökningar får en helt annan bild än den som framkommer i ”The Big Boss”.

Det är en bild som inte jag kan känna igen mig i över huvud taget, säger Filip Ekvall, Sverigechef på H&M, till Dina Pengar och nämner sina egna undersökningar:

Där kommer det fram att man känner att man kan vara sig själv på jobbet, att man känner att man är på en trygg arbetsplats och att man blir behandlad på ett respektfullt sätt. En del av det är att ha högt i tak, där våra medarbetare känner att man kan säga vad man tycker och tänker.

Annons

 

Annons