Helgläsning: Produktfotografering

Detta kommer bli en snabbguide i produktfotografering.

Vad behöver du för att ta riktigt bra produktfoton? Du behöver en digital systemkamera. Ett bra objektiv av typen makro (närbilder). Du behöver även ett ljustält för att stänga ute oönskade reflektioner. Det absolut viktigaste kan dock vara ljus i form av bra belysning. Du kan aldrig få för mycket ljus. En dator och ett bra bildbehandlingsprogram bör man också införskaffa.

Annons


Vår lilla fotostudio

Sedan är det bara att börja fota. Hög slutartid och ett bra stativ är att föredra då du vill ha så mycket ljus som möjligt in i kameran.


Klicka på bilderna för full storlek

Som ett exempel fotade vi grodan Kermit. Bilden ovan är tagen med en slutartid på 0,62 sekunder. Som ni kan se är bilden alldeles röd och man ser tygstrukturen i bakgrunden. Färgen kan vi enkelt fixa i bildbehandlingsprogrammet och strukturen i bakgrunden spelar ingen roll för vi vill ha bort bakgrunden helt. Det optimala för en webbshop bör vara en skarp frilagd bild med helt vit bakgrund.


"Auto Tone"

Det första vi gör är att klicka på knappen "Auto Tone" i Adobe Photoshop. Som ni ser är färgtonen nu bättre. Dags att frilägga (klippa ut) den lilla grodan ifrån dess bakgrund.


"Magic Wand", "Refine Edge"

Detta kan göras på lite olika sätt men vi använde trollstavsverktyget (Magic Wand) och sedan "Refine edge". Vi vill också rensa bilden ifrån diverse skräp och hår. Detta samtidigt som vi tänkt göra den skarpare och även lite "starkare" i färgerna.

Annons


"Spot Healing Brush", "Smart Sharpen", "Levels"

Verktygen vi har använt här är "Spot Healing Brush" för att rensa skräp, "Smart Sharpen" för att öka skärpan. Sedan har vi ändrat lite i "Levels" för att få den där känslan av att bilden går att ta på. Det sista vi tänkt göra är att beskära bilden (minska det vita runtom).


"Crop"

Sådär då var vi klara. Allt som allt tog detta ungefär 10 minuter. Dags att börja sälja grodor på nätet!

Nu är det kanske inte riktigt så enkelt som vi får det att låta, men det är inte heller överdrivet svårt. Detta gäller dock med den utrustning vi besitter och som förmodligen kostar runt 15 000kr. Ljustältet fick vi ett bra pris på av en medlem i forumet. Han driver sidan tvspelsweb.se där man bland annat kan köpa ljustält. Du kan även finna information om just ljustält på ljustalt.se.

Vi skulle nu vilja fråga er läsare om ni är intresserade av en jämförelse och t.ex. se vad vi kan åstadkomma med en billig kompaktkamera, mindre utrustning, men kanske med ljustält? Skriv i kommentarerna vad ni kan tänkas vilja se och läsa om inom produktfotografering.

Trevlig helg!

Annons