Hem från gården – hon satsar på popup i andras butiker

"Drömmen är att kombinera min e-handel med en egen fysisk butik".

Hem från gården är en e-handel som säljer svenska och italienska delikatesser och andra produkter direkt från gården hem till kund. Sanna Engström är grundare och ägare av Hem från gården.

Sanna gör verkligen allt själv, hon packar på lagret, som hon hyr hos Martin & Servera, sköter hemsidan, kör ut leveranser, i alla fall till kunderna i Stockholm.

Annons

När Ehandel.se når Sanna Engström är hon på väg med en leverans till Dalarö utanför Stockholm.

Det är det jag älskar med mitt jobb, att vara med i alla led. När jag drev fysisk butik blev det orimliga arbetstider, jag kunde jobba från 07.00 till 20.00 varje dag. Förutom butiken sysslade vi även med catering, berättar Sanna Engström.

Den butik Sanna hänvisar till är Vasastans Ost, som låg i Stockholm under många år.

Jag drev den från 1999 fram till 2012, då den såldes. Jag kände att jag inte orkade med att driva en fysisk butik utan ville få mer flexibla arbetstider och där är e-handel bra.

"Skyltfönstret för e-handeln"

Men nu tio år efter försäljningen av Vasastans Ost börjar Sanna Engström bli sugen på en fysisk butik igen.

Ja, jag tror på kombinationen e-handel och fysisk butik, där butiken blir skyltfönstret för e-handeln.

Lokalen som Sanna Engström funderar på, hyr hon redan idag tillsammans med sin italienska man, som även han arbetar med mat.

Vi har ett kontor i den fastighet vi bor i, i Vasastan i Stockholm, och där har jag kyl och allt som behövs för att starta en mindre, typ "hål i väggen", butik.

Annons

Precis som för många andra mindre e-handlare har världsläget, höga elpriser och inflationen påverkat Sannas verksamhet. För att säkerställa intäkter har hon börjat med konceptet popup-butik i andras butiker, och då inte i livsmedelsbutiker utan i bland annat inrednings- och klädbutiker.

Då kommer jag dit med mängder av grönsaker och ostar och det är jättepopulärt.

"En säker intäktskälla"

En annan räddning för Sanna har varit att Hem från gården är leverantör av grönsaker till flera restauranger i Stockholm.

Det har varit en relativt säker intäktskälla under de ovissa tider vi lever i just nu.

Hem från gården säljer inte bara ost, chark, pizzakit, blommor och grönsaker, utan bjuder även på inspiration och tips till sina kunder.

De recept som jag lägger upp är mat som jag själv älskar att laga, jag inspireras av det italienska köket. Jag vill inte säga att jag är en receptmakare, jag gillar rena smaker och råvaror utan tillsatser, det har alltid varit min filosofi, oavsett trender i matvärlden.

Har du någon konkurrent, om man bortser från de större, såsom till exempel Gårdssällskapet? 

Nej, ingen som jag kan komma på, förut fanns Gården direkt, som hade ungefär samma upplägg, men de finns inte längre vad jag vet.

Annons