Hemligt avtal mellan Amazon och Apple – stäms nu på miljardbelopp

Plockade bort oberoende handlare.

Giganterna Amazon och Apple stäms nu på minst 500 miljoner pund, närmare 7 miljarder kronor, för att ha manipulerat marknaden. Det är i Storbritannien som det nu förs fram en grupptalan mot bolagen.

Miljontals brittiska konsumenter sägs ha hamnat i kläm efter att Amazon och Apple ingått ett hemligt avtal som olagligt ska ha höjt priserna på produkter på Amazons marknadsplats. Även flera andra marknader i Europa sägs vara påverkade.

Annons

Stämningen hävdar att i januari 2019 så försvann nästan alla oberoende handlare av Apple- och Beats-produkter från Amazonas marknadsplats som ett resultat av Apples och Amazons samverkan. Detta ledde till en minskning av rabatterna till kunderna på grund av det begränsade antalet oberoende handlare som finns kvar, och en betydande ökning av försäljningen av Apple- och Beats-produkter till orabatterade priser, skriver advokatbyrån Hausfeld som driver fallet.

Detta är alltså förmodligen en effekt av Amazons jakt efter att rensa ut piratkopior och därmed endast tillåta officiell försäljning från tillverkarna. Något e-handelsjätten har jobbat mot de senaste åren. Stämningen hävdar dock också att avtalet ska ha inkluderat att Apple gett extra bra priser till Amazon.

Denna konkurrenshämmande pakt har drabbat brittiska konsumenter i plånboken och den bryter mot Storbritanniens och EU:s konkurrenslagar, enligt stämningen.

Amazon har gett en kommentar till bland annat tidningen TechCrunch som skrivit om händelsen.

Detta anspråk är utan merit, och vi är övertygade om att detta kommer att bli tydligt under processen. Som ett resultat av vårt avtal med Apple kan kunderna hitta de senaste Apple- och Beats-produkterna i vår butik, och de drar nytta av ett utökat sortiment med bättre erbjudanden och snabbare leverans, skriver Amazon.

Annons