Hemmafixarkedjan fälls för farlig video: “Stor risk för personskada”

“Utan känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar”.

Butikskedjan och numera även e-handlaren Jula har blivit fälld av Reklamombudsmannen kring en video som företaget publicerat i sociala medier. En privatperson som sett videon skickade sedan in en anmälan till RO, som bland annat tog upp följande:

Det är en minst sagt farlig situation som visas upp som något roligt och festligt. Barn lär genom att ta efter. Att klä granen med en snö­slunga kan säkert uppfattas som görligt, går det att läsa i anmälan.

Annons

Videon i fråga lades upp i november förra året och var en del av företagets julkampanj. I videon, som innehåller flera sekvenser, så ska alltså en del vara problematisk.

I nästa scen syns tomten stå vid en snöslunga i var­dags­rummet. Medan hunden leker med några julkulor som ligger på golvet lassar flickan, påhejad av tomten, in julpynt i snöslungan som tomten sedan slungar i väg och det landar på granen huller om buller, skriver RO.

Jula tycker dock inte att man brutit mot ICC:s regler om marknadskommunikation. Enligt bolaget så har filmen en orealistisk ton och det framgår tydligt att det är humoristiskt.

När det så kommer till jultomtens användande av snöslungan avviker inte den sekvensen från reklamfilmens övriga delar beträffande det uppenbart överdrivna, orealistiska och humoristiska anslaget. En genomsnitts­kon­su­­ment kan efter att ha sett filmen knappast få uppfattningen att snöslungan kan användas även till att blåsa upp julpynt i en julgran inomhus. Att det är ett barn med i filmen förändrar inte den bedömningen, eftersom film­en inte riktar sig till barn eller ungdomar under 18 år, svarar Jula.

Skärmdump från videon

Reklamombudsmannen håller dock inte med om att man rundar reglerna genom utformningen av reklamfilmen.

Även om situationen i reklamfilmen är överdriven, och i vissa delar helt orealistisk, finner nämnden att reklamen visar ett barn i en situation som skulle kunna innebära stor risk för personskada för barn­et, säger Opinionsnämnden i sin bedömning och tillägger:

Nämnden finner där­för att reklamen är utformad utan vederbörlig känsla för socialt och yrkesmässigt ansvar samt att reklamen visar en situation där gällan­de säker­hetsnormer har åsidosatts utan att det är peda­gog­iskt eller i övrigt från allmän syn­punkt försvar­ligt. Nämnden finner vidare att reklamen avbildar ett barn i en risk­fylld aktiv­itet som kan vara skad­lig. Att rek­lam­filmen inte är riktad till en målgrupp som inne­fattar barn leder inte till någon annan bedömning.

Annons

Reklamen anses därmed strida mot artiklarna 1 andra stycket, 17 första stycket och 18.3 i ICC:s regler, enligt RO.

Annons