Hennes e-handel rusar – tar juridisk strid mot konkurrenter

Försäljningen rusar, men framgången kommer med ett högt pris.

Måttbeställda gardiner online visade sig vara en alldeles utomordentlig affärsidé. Fråga bara Gotain-grundaren Eleonora Cantera Ahlman, vars skapelse växer så det knakar. Under 2020 omsatte bolaget 13,4 miljoner kronor. Under 2023 hade det ökat till hela 46,7 miljoner, att jämföra med 33,5 miljoner från året innan.

Samtidigt backade rörelseresultatet en aning, från 6,7 till 5,5 miljoner kronor. Men det har sina förklaringar. Bolaget fortsätter nämligen att satsa hårt på ytterligare tillväxt.

Annons

Gotain gör ytterligare ett starkt tillväxtår och ökar försäljningen i e-handeln med över 30 procent. Internt kallas året för det stora investeringsåret, då investeringar tagits i utvecklingskostnader, juridiska kostnader och utveckling av butikskoncept i både Stockholm och Göteborg, skriver bolaget i sin årsredovisning.

Gotain slog upp dörrarna till en helt ny butik på Södra Vägen i Göteborg, där man nu också erbjuder monteringsservice och hembesök i området. Dessutom har det stoppats in pengar i bygget av en ny butiksyta på Birger Jarlsgatan i Stockholm, vilken ska ha premiär i år.

Tekniska investeringar drivs främst av backofficesystem, med syfte att säkerställa högsta kvalitet i kundupplevelse och köpprocess, fortsätter de.

Försvarar upphovsrätten

Gotains framgångar har heller inte passerat konkurrenterna förbi. Bolaget har nämligen fått kämpa hårt för att försvara sitt koncept när fler och fler försökt göra samma sak.

Under 2023 har en mängd konkurrerande verksamheter etablerat sig på marknaden. Såväl nya aktörer som befintliga aktörer där affärsidén justerats för att efterlikna Gotains koncept. Juridiska åtgärder har tagits för att försvara varumärkets upphovsrätt, vilket kommer att fortsätta under 2024, skriver man.

Annons