H&M: ”Kommer att påverka tiotusentals anställda i alla delar”

"När vi väl har gjort det här kommer vi att vara starka".

H&M Group rapporterar att 68 procent, vilket motsvarar 3441 enheter, av koncernens totala butiksantal i världen är för tillfället stängda. Detta på grund av coronavirusets snabba spridning som medför en dämpad efterfrågan och färre fysiska besök.

Vi gör allt som står i vår makt i H&M-gruppen för att hantera situationen relaterad till coronaviruset. Jag hoppas att vi kommer att kunna komma igång igen så snart som möjligt och välkomna tillbaka alla våra kunder på alla våra 74 butiksmarknader. Detta är en extraordinär situation där vi tvingas fatta svåra beslut, men med varje utmaning finns det också möjligheter och jag är övertygad om att vi som företag, när vi väl har gjort det här, kommer att fortsätta att vara starka, säger Helena Helmersson, vd på H&M Group, i ett pressmeddelande.

Annons

På de marknader där bolaget fortfarande har öppna butiker ser man en tydlig negativ effekt på försäljningen. H&M Group fortsätter att granska alla delar av sin verksamhet. Inköp, investeringar, hyror och bemanning är de delar där man redan har genomfört justeringar.

Företaget har inlett en dialog om "tillfälliga uppsägningar" på ett antal marknader och fler uppsägningar planeras inom kort.

Globalt kommer det troligtvis att påverka tiotusentals anställda i alla delar av verksamheten, även om det för närvarande inte är möjligt att ange det exakta antalet, skriver bolaget.

Företaget granskar också det potentiella behovet av att säga upp anställningar på grund av coronasituationens negativa påverkan på verksamheten.

Inga förändringar har skett gällande webbverksamheten som fortfarande rullar på som vanligt på företagets alla 50 onlinemarknader.

På grund av coronakrisen i världen drar styrelsen för Hennes & Mauritz AB tillbaka utdelningen.

Sedan vi i styrelsen presenterade vårt ursprungliga utdelningsförslag har marknadssituationen förändrats drastiskt. Mot bakgrund av den nuvarande situationen och osäkerheten kring marknadsutvecklingen har styrelsen idag beslutat att dra tillbaka sitt tidigare utdelningsförslag om 9,75 kronor per aktie, cirka 16 miljarder kronor totalt, och föreslår istället för årsstämman 2020 att utdelning betalas ut.

Jag är övertygad om att detta är det bästa beslutet i denna situation för att ytterligare stärka företagets redan starka finansiella ställning och därmed säkra vår handlingsfrihet framöver, säger Stefan Persson, styrelseordförande.

Annons

Annons