H&M ökar investeringen i textil av kartong- och jordbruksavfall

Bolaget plockar in över 300 miljoner kronor.

"Senast 2030 ska vi tillverka kläder av återvunna eller hållbart framtagna material". Det har H&M-gruppen lovat, och under de senaste åren har företaget tagit flera steg i den riktningen. Bland annat har bolaget i fjol investerat i textilåtervinningsbolaget Renewcell, som "kokar ner" gamla plagg och tar fram nya fibrer som blir till nya tyger.

LÄS ÄVEN: De ska återvinna tyger åt H&M – ökar med 2000 procent

Annons

Nu avslöjar DiDigital att H&M är den näst största ägaren i det numera börsnoterade Renewcell, och har ett innehav värt 613 miljoner kronor. Samtidigt går H&M-koncernen ut med att man nu skyfflar in nytt kapital i det finska företaget Infinited Fiber Company, som man började att investera i redan 2019.

Infinited Fiber Companys koncept är att ta fram bomullsliknande material av textil-, kartong- och jordbruksavfall. Så sent som i februari släppte H&M-gruppens varumärke Weekday en ny version av företagets mest populära jeansmodell, tillsammans med Infinited Fiber Company. Och nu plockar det finländska bolaget in 30 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 304 miljoner kronor, i en finansieringsrunda som H&M deltog i. De som klev in som nya investerare i Infinited är Adidas samt investmentbolagen Invest FWD A/S och Security Trading Oy.

LÄS ÄVEN: Weekdays nya satsning: Jeans av kartong- och jordbruksavfall

Vi är stolta över att vi ska fortsätta vår resa med Infinited Fiber Company. Att andra globala varumärken också ansluter sig talar tydligt för den gemensamma tilltron till skalbarheten i deras teknologi, liksom till teamet bakom den. Ännu viktigare, visar det också på den enorma potential som deras återvunna textilfiber har för att driva industrin mot en mer hållbar framtid, säger Nanna Andersen, vd för H&M Colabs, H&M-gruppens investeringsgren, i ett pressmeddelande.

Infinited har tidigare sagt att man vill uppföra en flaggskeppsfabrik i Finland, och nu ska det nya kapitalet användas till bland annat fabrikssatsningen.

Det nya kapitalet gör det möjligt för oss att fortsätta utveckla vår teknik och att kunna anställa nya personer som ska hjälpa till med vårt flaggskeppsprojekt framåt. Vi kommer nu även kunna öka produktionen vid våra existerande pilotanläggningar samt växa vår kundbas och börja förbereda för framtida licenstagare av vår teknik, säger Petri Alava, medgrundare och vd på Infinited Fiber Company.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!