Just nu: H&M stoppas i e-handeln i Kina

Ungdomsförbundet slår tillbaka mot modejättens uttalande om tvångsarbete.

H&M har hamnat i onåd i Kina. Det är den styrande regimens ungdomsförbund som opponerar sig mot klädjätten så till den milda grad att H&M och deras produkter nu plockats bort från stora e-handelsplattformar som Taobao, JD.com och Pinduoduo. Det rapporterar Techcrunch.

Anledningen bakom fejden är att H&M uttalat sin oro över tvångsarbete i bomullsindustrin i Xinjiang och samtidigt meddelat att de inte producerar några varor i regionen. H&M verkar dock ha tagit ned uttalandet, som publicerades förra året, från sin hemsida.

Annons

EU har tidigare infört sanktioner mot Kina på grund av regimens brutala indoktrineringsläger i Xinjiang, där människor i den uiguriska minoriteten spärras in för att avsäga sig sin kultur och religion. Det har även rapporterats om att fångar både utsatts för tortyr och dödats.

USA och Kanada har kallat det som pågår i Xinjiang för "folkmord". Det har dock Global Times, som ägs av det styrande kommunistpartiet i Kina, tillbakavisat som "rykten med dolda motiv".

Tidigare i veckan kom också nyheten att Kina förbereder sanktioner mot EU som ett svar mot unionens sanktioner mot landet "för brott mot mänskliga rättigheter".

LÄS ÄVEN: Dyrköpt jakt på lönsamhet i Kina? - "Ett högriskland"

Ehandel söker H&M för en kommentar.

Annons