ANNONS

H&M:s miljardsatsning - "hos de riktigt stora"

Dennis Nobelius
Varumärkena som hoppar på.

Det svenska återvinningsbolaget Syre, en delägd satsning från H&M och riskkapitalbolaget Vargas, har tagit ett betydande steg ut på den globala marknaden. Företaget, som fokuserar på att återvinna polyester, har nu offentliggjort sina första externa kunder, däribland de amerikanska detaljhandelsgiganterna Gap och Target. Det skriver Di.

LÄS ÄVEN: H&M-ägda uppstickaren tar in 1 miljard – så ska kapitalet användas

ANNONS

Redan vid lanseringen stod det klart att H&M tecknat ett omfattande avtal som enskild första kund. Åtagandet, som sträcker sig över sju år, är värt drygt 600 miljoner dollar, motsvarande knappt 6 miljarder kronor, och väntas tillgodose ungefär hälften av klädjättens prognostiserade behov av återvunnen polyester.

Ett drygt år efter lanseringen breddar det svenska textilåtervinningsföretaget Syre sin kundbas bortom delägaren H&M.

De nya samarbetena inkluderar den amerikanska klädkedjan Gap, som har förbundit sig att köpa cirka 10 000 ton återvunnen polyester årligen. Även den amerikanska varuhuskedjan Target ansluter som kund och kommer att använda Syres material i utvalda kollektioner, även om volymerna i detta fall inte har specificerats.

Vi vill in hos de riktigt stora spelarna, för att visa att den här satsningen inte enbart är till för H&M – utan vårt uppdrag är bra mycket bredare än så. Där har vi nu fått bra fäste i USA, säger Dennis Nobelius, vd på Syre, i en kommentar till Di.

Den tredje nya kunden är det svenska frilufts- och livsstilsmärket Houdini. Avtalet innebär att Houdini kommer att köpa hälften av sitt totala polyesterbehov från Syre över en treårsperiod.

Vi gick tidigt ut och sa att vi gärna ville få med oss en skandinavisk spelare som ligger i framkant med en cirkulär modell. Att landa ett avtal med Houdini känns fantastiskt roligt, säger Dennis Nobelius.

Samtliga nya kunder beskrivs som "lanseringspartners", vilket innebär att de inte bara kommer att köpa material utan även aktivt delta i utvecklingen av Syres återvunna polyester. Värdet på de nya avtalen har inte offentliggjorts.

Syre arbetar för närvarande med att etablera en forskningsanläggning och en första testfabrik i North Carolina, USA. Testfabriken, som ska ha en årlig kapacitet på 10 000 ton, byggs i samarbete med det portugisiska företaget Selenis. Tidsplanen har dock justerats.

Det är en existerande byggnad som vi placerar in vår utrustning i. Där håller vi just nu på med praktisk planering och förhoppningen är att den ska vara igång under andra halvan av 2026, då vi även kan börja producera till kund, efter ett litet hack i kurvan, säger Dennis Nobelius.

Den ursprungliga planen var att anläggningen skulle vara i drift under 2025.

Efter testanläggningen är målet att bygga tolv storskaliga fabriker globalt, med en sammanlagd produktionskapacitet på tre miljoner ton. Den första av dessa planeras i Vietnam med en beräknad byggstart under 2027 och en kapacitet på 150 000 till 250 000 ton.

Under föregående år säkrade Syre 1,1 miljarder kronor i kapital, vilket enligt vd:n är tillräckligt för nuvarande behov. En större kapitalrunda planeras i slutet av 2025 för att finansiera bygget av fabriken i Vietnam.

ANNONS
Izabella Borowska
izabella@ehandel.se