Just nu: H&M:s styrelseordförande lämnar och hon tar över som ny VD

Lämnar posten efter 20 år.

Efter mer än 20 år på posten har Stefan Persson beslutat att lämna posten som styrelseordförande för Hennes & Mauritz. Han har föreslagit att hans son Karl-Johan Persson, som för närvarande är bolagets vd, ska efterträda honom. Den som tar över som vd för H&M är Helena Helmersson, för närvarande COO, enligt ett beslut av företagets styrelse. Detta kommunicerar H&M ut i ett pressmeddelande nu på morgonen.

Min önskan är att det sker ett skifte på ordförandeposten vid kommande årsstämma, genom att Karl-Johan tar över min roll som styrelseordförande. Det är en naturlig förändring att jag efter mer än 20 år som ordförande lämnar över till Karl-Johan som varit vd i drygt 10 år. Jag kommer att vara en precis lika engagerad ägare som tidigare men utifrån en annan position än den jag har idag, säger Stefan Persson i en kommentar.

Annons

Dessutom är det en bra tidpunkt att göra denna förändring då vi levererar ökade resultat och har en stark position med många väl etablerade varumärken, miljontals kunder runt om i världen och god finansiell styrka. Vi har gått från att vara ett bolag med ett varumärke till en grupp med idag nio varumärken. Vi har under de senaste åren gjort stora och nödvändiga investeringar i vår koncerngemensamma infrastruktur - bland annat inom logistik, tech, data och AI - investeringar som nu börjar ge avkastning i form av ökad kundnöjdhet, försäljning och resultat.

Föreslås ta över i maj

Stefan Perssons önskemål är att Karl-Johan Persson tar över rollen som styrelseordförande vid H&M:s årsstämma den 7 maj i år. Redan nu står det dock klart att Karl-Johan Persson lämnar över vd-stolen till Helena Helmersson.

Jag känner mig trygg i att lämna över vd-rollen till Helena som är en erfaren och bra ledare som lever våra värderingar. Helena kommer att arbeta vidare på den plan som vi har satt för 2020 och framåt. Jag är mycket stolt över det fantastiska arbete som våra medarbetare har gjort under dessa år och att vi tillsammans lagt grunden för en bra framtid. Jag är mycket glad över att Stefan har bett mig att aktivt driva ägarfrågor för familjens privata bolag Ramsbury Invest och att han kommer att föreslå att jag tar över ordföranderollen i H & M Hennes & Mauritz AB. Givet att stämman bifaller detta kommer jag med glädje att ta över ordförandeskapet, säger Karl-Johan Persson.

Helena Helmersson började på H&M 1997 som ekonom på bolagets inköpsavdelning. Hon har även haft rollen som bolagets hållbarhetschef samt produktchef. Hon har genom åren på Hennes & Mauritz i omgångar ansvarat för allt från IT och logistik till produktion och expansion.

Jag är mycket motiverad och ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att driva vår plan framåt tillsammans med mina medarbetare med fokus på kunden för att fortsätta stärka vår finansiella utveckling på kort och lång sikt. Det finns stor potential att expandera med befintliga och nya varumärken, med nya typer av partnerskap samt leda utvecklingen mot en hållbar modeindustri, säger Helena Helmersson.

Annons