Högsta konkurssiffran någonsin – men e-handeln går mot strömmen

Fler företag i konkurs än under toppen av pandemin.

Konkurserna ökar i rasande fart, det visar ny statistik från Creditsafe. Under årets första sex månader har 3 876 aktiebolag gått i konkurs, jämfört med 2 912 året innan. En ökning med 33 procent. Och tittar vi enbart på juni månad ser det riktigt illa ut.

Juni går nämligen till historien som den värsta konkursmånaden någonsin. Totalt gick 815 aktiebolag i konkurs, en ökning med 39 procent och den högsta siffran sedan Creditsafes mätningar började 1999.

Annons

Det är tydligt att vi nu gått in i en oroligare tid med en utmanande lågkonjunktur som gör det svårare för svenska företag att vara lönsamma. Många bolag har tyvärr inte motståndskraft att hålla ut, vilket bidrar till det vi ser nu - rekordhöga konkurstal. Aldrig tidigare har konkurserna varit på en så här hög nivå. Inte ens under pandemin, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe i en kommentar.

Ökat med 550 procent

De branscher som drabbats hårdast hittills i år är sportaffärer och sporthallar där konkurserna ökat med hela 447 procent under årets första sex månader. I juni ligger den siffran på 550 procent. Tvåa på listan är livsmedelsbutiker, 42 procent, tätt följt av hotell- och restaurang samt partihandel. På 41 respektive 40 procent.

En bransch går dock mot strömmen, och det är e-handeln. Här har konkurserna minskat med 7 procent. Men trots e-handelns lite muntrare siffror så är läget inför sommaren mörkt för många företagare.

Hyreshöjningar, ökade råvarukostnader och stigande räntor samtidigt som kunderna får en allt tunnare plånbok slår hårt mot alla branscher just nu. Många företagare valde dessutom att skjuta upp skatten under pandemin för att kunna överleva och detta skuldberg har tyvärr vuxit till enorma belopp, konstaterar Henrik Jacobsson.

Creditsafe konstaterar samtidigt att nystartade bolag har bromsat in kraftigt och minskat med 20 procent hittills i år. Nyföretagandet är nu på samma nivå som 2019, innan pandemin. Under juni månad registrerades 3 220 nya aktiebolag, en nedgång på 13 procent.

Annons