Hon blir IKEA:s nya Sverigechef – ikonen lämnar i sommar

"Ser verkligen fram emot mitt nya uppdrag".

Lena Herder har snart gjort sitt hos Ikea Sverige, efter fyra år som landschef. Snart väntar pension och hon kommer att lämna över en minst sagt välmående möbeljätte.

Nu står det även klart vem som tar över stafettpinnen. Det blir Emily Birkin, som en gång började sin resa hos Ikea i Storbritannien 1997. Sedan dess har hon bland annat hunnit med att vara varuhus- och försäljningschef där, samt biträdande varuhuschef och marknadschef i Ikea Italien. Senast kommer hon dock från rollen som Market Support Manager för Ingka Group.

Annons

Jag ser verkligen fram emot mitt nya uppdrag och målet att nå fler av de många människorna i Sverige - landet där Ingvar Kamprad för 80 år sedan grundade Ikea. Jag är stolt över att få vara med och lägga grunden för ytterligare 80 år med vackra och smarta inredningslösningar till ett lågt pris. Jag ser även fram emot att få lära känna medarbetarna i Sverige, säger Emily Birkin i ett uttalande.

Hon tillträder den 1 maj och Lena Herder kommer att vara kvar under någon månad för att säkerställa en bra övergång.

Emily Birkin har varit tongivande under vår resa mot att bli lika relevanta i alla säljkanaler, i en utmanande tid och på en starkt konkurrensutsatt marknad. Hennes breda erfarenhet, passion för heminredning och detaljhandel kommer vara till stor hjälp när hon och det svenska teamet fortsätter arbetet med att göra Ikeas hemmamarknad Sverige till ett riktigt flaggskepp inom Ikea-världen, säger Tolga Öncü, Global Retail Operations Manager på Ingka Group.

Fick leva sin dröm

Lena Herder passar även på att lämna några avslutande ord om sin tid hos det svenska möbelundret, där hon blivit något av en ikon.

När jag ser tillbaka har jag svårt att tro att det gått 40 år. Jag är så tacksam för alla människor jag har träffat och stolt över allt vi har åstadkommit tillsammans. Det har varit fantastiska år, ibland utmanande, men alltid givande och spännande. Att få avsluta min Ikea-resa som landschef i Sverige var en dröm som gick i uppfyllelse. Trots stora samhällsutmaningar - som en global pandemi, tuffa ekonomiska tider och ett krig - har vi vuxit tillsammans. Jag är mest stolt över att vi tagit nya marknadsandelar på en krympande marknad för heminredning, tillsammans med glada och motiverade medarbetare och en stor andel mycket nöjda kunder, säger Lena Herder.

Annons