Hon tar över som ny VD på Svensk Handel: ”Utmanande tid”

Efterträder Karin Johansson som lämnar för Svenskt Näringsliv.

Svensk Handel har hittat Karin Johanssons ersättare på vd-posten. Det blir Sofia Larsen som tar över rodret i branschorganisationen. Hon har tidigare erfarenhet som riksdagsledamot för Centerpartiet och som ansvarig för grundskoledelen i Academedia. Men närmast kommer hon från rollen som chef för samverkan och kommunikation på Örebro Universitet.

Jag är glad och hedrad över förtroendet och ser med tillförsikt fram emot att få leda en så samhällsviktig organisation som Svensk Handel. Våra medlemmars verksamhet påverkar vardagen för medborgarna på ett väldigt påtagligt sätt och utgör därtill en enorm viktig del av den svenska ekonomin och tillväxten. Goda villkor för handeln är därför av största vikt för att de ekonomiska hjulen ska hållas rullande och utvecklas positivt, säger Sofia Larsen i en kommentar.

Annons

Hon tillträder i maj. För att täcka upp kommer därför Ola Axelsson, i dag förhandlingschef på Svensk Handel, att axla manteln som tillförordnad vd under perioden 1 februari till 30 april.

"Skapas stora möjligheter"

Det är därefter ett spännande uppdrag som väntar Sofia Larsen. Branschen hanterar nämligen flera stora utmaningar i dagsläget.

Handeln befinner sig i en utmanande tid. Pandemin har slagit hårt mot många medlemmar, samtidigt som digitaliseringen och omställningen för ökad hållbarhet skapar hårt tryck på förändring. Men i denna förändring skapas också stora möjligheter. Jag ser verkligen fram emot att få vara med på resan och kommer att göra mitt yttersta för att Svensk Handel ska skapa mesta möjliga nytta för befintliga och nya medlemmar, säger Sofia Larsen.

Annons