Hörlurstillverkare planerar släppa Spotifykonkurrent

Hörlurstillverkaren Beats planerar att släppa en ny tjänst för strömmad musik. Nu har man fått ett tillskott på 60 miljoner dollar, pengar som ska användas för att på allvar utmana redan etablerade aktörer som Spoify och Rdio. Enligt rykten ska även Apple vara sugna att ge sig in i leken.

Beats Electronics, grundat av hip hop-profilen Dr. Dre och Jimmy Iovine, ordförande för skivbolaget Interscope Geffen A&M, är främst kända för att tillverka hörlurar. Men i januari i år gick företaget även ut med sina planer på en ny tjänst för strömmad musik.

Streamingtjänsten som för tillfället går under arbetsnamnet Daisy ska lanseras i slutet av 2013. Och nu har man fått in 60 miljoner dollar, drygt 400 miljoner kronor, för att på allvar kunna konkurrera med bland annat svenska Spotify.

Annons

Bland investerarna finns den ryska miljardären Len Blavatnik som under 2011 köpte skivbolaget Warner Music Group för 3,3 miljarder dollar. Investeringen i musiktjänsten Daisy sker dock genom hans investeringsbolag, Access Industries, och inte genom Warner.

Apple på besök

Under förra året köpte Beats upp den tämligen anonyma streamingtjänsten Mog, något som man ryktesvis gjorde för att på ett billigt sätt komma över tekniken som krävs.

Samtidigt kommer även rapporter om att Apples vd, Tim Cook, träffat Jimmy Iovine för att prata om den kommande streamingtjäntsen. Det har tidigare ryktats om att Apple jobbat på en prenumerationstjänst som ett komplement till iTunes Store, och Iovine har tidigare sagt att han 2003 träffat Steve Jobs för att diskutera en liknande tjänst.

Då ville Jobs vänta för att få skivbolagen att sänka sina licensavgifter. Nu har man ha svängt i frågan, och med sina senaste drag, iCloud och iTunes Match så verkar man nu se värdet i strömmande media.

Det är nog för tidigt att dra några slutsatser från ett enda möte, men det kan ha varit för att känna av om Daisy kan vara ett vettigt uppköp för Apple. Men att Apple är väldigt intresserade av strömmande musik står klart, och det är inte många som får ett personligt besök av Apples vd.

 
Källa: TechCrunch, The Verge

Annons