Hotet mot Black Friday – svenskarna alltmer kritiska

Många ifrågasätter reahögtiden.

Black Friday har blivit Sveriges stora shoppinghögtid. Men vad tycker egentligen svenska folket om rearusningen? Det har YouGov tagit reda på.

I deras undersökning, med över 1000 svarande, visar det sig nämligen att fler är negativt inställda. Hela 42 procent svarar att de tycker att Black Friday bidrar till överkonsumtion, medan 32 procent anser att det är ett bra tillfälle att spara pengar. Och 23 procent svarar att de inte ens bryr sig om dagen.

Annons

I åldersspannet 18-39 år är dock Black Friday som mest uppskattat. Där svarar 49 procent att Black Friday är en bra chans att spara pengar. Den mest skeptiska åldersgruppen är de över 60 år.

Faktum är att siffrorna går hand i hand med de övriga vi sett hittills vad gäller konsumtionsmönster under Black Friday. Vi såg visserligen att ett nytt omsättningsrekord slogs. Det shoppades för över 7,1 miljarder kronor, runt 300 miljoner mer än förra året. Men samtidigt visade det sig att andelen som shoppade var färre, de betalade bara mer.

LÄS ÄVEN: Svenskarna handlade för över sju miljarder under Black Friday

YouGov har även undersökt kundernas kännedom om Black Friday och där har hela 97 procent av de svarande uppgett att de känner till fyndfesten. Det att jämföras med Singles Day, som endast 63 procent uppgett att de känner till. Black Friday tronar alltså alltjämt ensamt i topp.

Men upp emot hälften uttrycker sig alltså skeptiskt mot shoppinghögtiden. Frågan är om det är en tillfällig skepsis, eller en begynnande trend.

Känner du till Singles Day/Black Friday?
Känner till Singles Day: 63%
Känner till Black Friday: 97%

Vad tycker du om Black Friday?
Bra chans att spara pengar: 32%
Bidrar till generell överkonsumtion: 42%
Bra dag att köpa julklappar på: 25%
Inget jag bryr mig om: 23%
Källa: YouGov

Annons
Annons