Hövding totalstoppas av Konsumentverket: ”Övergrepp”

Den populära cykelhjälmen måste dras in. Hövding rasar.

Nu har de fått nog på Konsumentverket. Förhandlingarna har kraschat. Det blir inget mellanmjökigt undantag för modellen Hövding 3, hjälmen som ska fungera som en krockkudde i en cykelolycka – och som säljs av handlaren med samma namn, Hövding.

Konsumentverket meddelade på fredagen att det svenska företaget åker på ett permanent säljstopp av Hövding i Sverige. Modellen, som är en flera Hövding-varianter, ska också återkallas helt. Det rapporterar bland andra SVT.

Annons

På bolaget så har beskedet tagits emot med bestörtning och man ska, inte helt oväntat, överklaga säljstoppet.

För oss på Hövding känns beslutet som ett myndighetsövergrepp, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Beslutet har sin grund i ett program av SVT:s Uppdrag granskning som sändes under våren 2023. Där framkom det att företaget har sålt Hövding 3 – trots ett känt konstruktionsfel i hjälmarna. Handlaren ska också fått en mängd klagomål från användare kring att hjälmarna har laddat ur för snabbt och även stängt av sig utan att varna cyklisten, rapporterar Expressen.

Vi har moderniserat säkerhetsbranschen genom att nyttja modern teknik (AI), och ökat säkerheten i över ett decennium. Vi kommer att fortsätta att kämpa för att värna om trafikanternas säkerhet, kommenterar Hövdings vd Sofia Svensson.

Annons