Hövdings tunga smäll – tvingas till försäljningsstopp

Konsumentverket utlöser nödstopp.

Den omåttligt populära cykelhjälmen Hövding 3 – som säljs i stor skala på nätet – är en airbag som cyklister bär runt halsen. Om bäraren slungas av från sin cykel och slår i backen så blåses Hövding upp som en airbag som ska skydda nacke och huvud.

Men SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat konstruktionsfel på vissa hjälmar. Och det finns användare som vittnar om att produkten inte har lösts ut i samband med cykelolyckor.

Annons

Efter en rad anmälningar till Konsumentverket beslutade sig myndigheten för att inleda en granskning av hjälmarna. Och nu smäller KV till med storsläggan. KV har kommit fram till att produkten inte uppfyller gällande hälso- och säkerhetskrav. Detta enligt EU-förordningen om personlig skyddsutrustning (PPE).

Det är exempelvis inte visat att utrustningen aktiveras och ger en tillräcklig stötabsorption vid fordonshastighet överstigande 20 kilometer i timmen. Vid EU-typkontrollen har skyddets funktion vid fordonshastighet överstigande 20 kilometer i timmen inte provats alls, skriver myndigheten bland annat i beslutet.

Men Hövding håller inte med och pekar på sina egna riskutredningar. Och bolaget har inga tankar på att avbryta sin försäljning. Kruxet är att om företaget bryter mot KV:s beslut riskerar man ett vite på 3 miljoner kronor.

Ehandel söker bolaget.

Annons