Hundratals produkter stoppade – “äventyrar människors hälsa”

Myndigheten tar i hårdare tag.

Kemikalieinspektionen är uppenbarligen trötta på inflödet av farliga ämnen i olika typer av produkter. Nu samarbetar myndigheten direkt med Tullverket för att sätta stoppa för farliga varor redan vid gränsen.

I dag berättar man om en framgångsrik “kontrolloperation“ på Arlanda, under förra året, där hundratals produkter fångats upp innan de landade i konsumenternas händer.

Annons

I den här kontrollen fastnade drygt sexhundra smycken och elektroniska produkter eftersom de innehöll för höga halter av bly eller kadmium eller hade brister i märkningen, skriver Kemikalisinspektionen.

Tio företag ska stå bakom varorna som fastnade i testet och det var 251 smycken och 366 elektriska produkter som stoppades.

Många av de stoppade produkterna hade importerats av mindre företag. Oavsett storlek på företag är det viktigt att ställa kemikaliekrav på sina leverantörer och nu har vi nått företagen med information om de regler som gäller, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionen brukar annars gör stickprov hos exempelvis e-handlare för att kontrollera produkterna, men då kan de förstås redan ha hamnat i kundernas händer.

Våra tulltjänstemän har stor erfarenhet av att hitta misstänkta varor i det gigantiska importflödet. Dessutom känns det alltid bra när vi kan bidra till att stoppa produkter som äventyrar människors hälsa, säger Sofia Engel, biträdande enhetschef för Tullverkets kontrollavdelning Öst.

Annons