Hunkemöller fälls för lättklädd Instagram-video

På sitt globala konto.

Hunkemöller har anmälts av Sveriges Kvinnolobby gällande ett sponsrat videoinlägg på Instagram. Företaget som säljer underkläder och badkläder ville visa upp sin nya “Swimwear collection” med en videofilm som bland annat innefattar en röd Pontiac och en hel del strosande i öknen för två bikiniklädda kvinnor.

Enligt anmälaren framställs kvinnorna i reklamvideon som objekt. Objektifieringen förstärks av att kameran i vissa sekvenser har fokus på kvinnornas bröst och i andra sekvenser förstärks detta genom kvinnornas poser. De avklädda kvinnorna i kombination med poserandet och kamerafokus framställer kvinnan som sexobjekt, ska anmälaren ha framfört till RO.

Annons

“Objekti­fierar aldrig kvinnor”

Hunkemöller Danmark A/S, som är annonsören i fråga, framför att man aldrig objektifierar kvinnor.

Annonsören fokuserar inte på kvinnors bröst utifrån ett manligt perspektiv utan zoomar in på bikinins mönster för att kunna sälja produkten. Skjortorna är öppna för att kunna visa just bikinin. Som företag objekti­fierar annonsören aldrig kvinnor. Annonsören vill bidra till att kvinnor ska känna sig vackra, oavsett kropps­form, ålder eller annat, låter Hunkemöllers yttrande.

“En miljö som saknar koppling till produkterna”

Reklamombudsmannens opinionsnämnd konstaterar att bilden som förmedlas är att kvinnorna är ute på en bilresa. Bilresan genom öknen verkar bidra till den slutliga domen.

Nämnden finner att kvinnorna genom deras klädsel och poser framställs som sexobjekt. Nämnden finner vidare att det faktum att kvinnorna skildras i en miljö – bilresa genom ökenlandskap – som saknar koppling till de marknadsförda produkt­erna, i kombination med kvinnornas poser, medför att kvinnorna framställs som sexobjekt på ett sätt som är nedvärderande för kvinnor i allmänhet. Reklamen är därför könsdiskrimin­e­r­a­n­d­e och strider därmed mot artikel 4 första stycket i ICC:s regler, avslutar Opinionsnämnden sin bedömning.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!