Hur fungerar E-handeln i Frankrike

Med sina 60 miljoner invånare kan Frankrike vara en lockande marknad för svenska e-handlare. Men för att lyckas i andra länder gäller det förstås att förstå skillnaderna med sin hemmamarknad. Med hjälp av Klarnas Fredrik Lennström har vi nosat upp lite intressant fakta om e-handeln i landet.

Allt fler svenska e-handlare börjar så smått titta på möjligheterna utanför landets gränser. Bland annat är Frankrike en stor tänkbar marknad för export, men för att lyckas kan det vara en bra idé att få lite kött på benen innan man kastar sig ut.

Vill man ta reda på lite mer om hur det fungerar i just Frankrike så kan sajten Fevad.com, vara ett bra ställe att besöka. Här finns information om landets distanshandel och även massvis av olika fakta och undersökningar om e-handeln i Frankrike.

Annons

Föga förvånande är Amazons landets mest besökta e-handelssajt med 12,5 miljoner unika besökare varje månad. Andra för oss välkända e-handlare är eBay på plats tre med drygt 9 miljoner unika besökare, och Pixmania som nummer tretton med 5,2 miljoner unika besökare varje månad.

Priset viktigaste faktorn

Lite annan intressant fakta är att år 2011 hade 76 procent av hushållen i Frankrike tillgång till Internet, och endast 53 procent av befolkningen hade köpt något på nätet. Som en jämförelse var den siffran 70 procent i Sverige under andra kvartalet 2011, det gällde dock endast fysiska varor.

När det gäller populära betalsätt så är bankkort populärt i Frankrike. Hela 79 procent betalar helst sina inköp på nätet med kort. Digitala plånböcker, PayPal och liknande tjänster, står för 25 procent och presentkort för 12 procent. Att summan blir över 100 procent beror på att flera val är tillåtna i undersökningen.

Priset är precis som i många länder en viktig faktor även när fransmannen ska shoppa på nätet. 39 procent anser priset vara viktigt och 32 procent tycker snabb leverans spelar störst roll. I Sverige är den dominerande anledningen enkelhet, ett alternativ som inte verkar ha funnits med som svarsalternativ i den franska undersökningen.

Vill ni fortsätta att förkovra er i rapporter om den franska e-handeln kan ni kolla här (obs på franska), eller på Fredriks blogg.

 
Källa: Klarna

Annons