Hur funkar ett cirkulärt glasögonabonnemang?

De senaste åren har det blivit populärt med abonnemang på glasögon. Men vad händer egentligen med glasögonen när man byter till nya?

Synsam var först ut på marknaden med att erbjuda glasögonabonnemang till sina kunder redan 2016.

– Då var det något helt unikt, men abonnemanget har blivit mycket populärt för det ligger helt rätt i tiden. Vi ser att många hellre hyr än äger sina produkter. Man vill inte bara konsumera utan ser över hur man själv kan bidra till mer hållbar konsumtion, säger Olle Söder, Managing Director för Synsam Lifestyle.

Men vad händer med glasögonen när det är dags att byta till nya glasögon?

– Det beror på glasögonens skick. De som är hela sorteras ut till återanvändning. Den största volymen går till våra Recycling Outlets där de säljs som second hand. Det är häftigt att se att någon annan kan få nytta av bågarna igen, säger Olle Söder.

En del av bågarna skänks också till organisationer som hjälper människor i utvecklingsländer med synundersökningar och rätt styrka på glasögonen. 


Glasögonen får nytt liv

De glasögon som inte längre kan användas återvinns istället. För att samla in gamla glasögon har alla Synsams butiker försetts med återbruk- och återvinningslådor där kunden kan lämna sina gamla bågar. Allt tas om hand, från båge och glas till metalldelar.
– Tillsammans med våra kunder har vi dragit i gång Nordens största glasögonkretslopp. Tack vare dessa gemensamma krafter har vi nu kunnat ta våra första steg från linjär till cirkulär affärsmodell, säger Jenny Fridh, hållbarhetschef på Synsam.
En volym av de återlämnade och förbrukade glasögonen blir råvaruinsats till Synsam kollektion Circular Collection.

Jenny Fridh

Från Asien till Östersund

Samtidigt driver Synsam flera initiativ för att minska koncernens totala miljöpåverkan. Under sommaren 2022 öppnade Synsam Nordens första storskaliga och moderna tillverkningsindustri för glasögon. Produktions- och innovationscentret på Frösön utanför Östersund är en av världens mest moderna och innovativa anläggningar för produktion av glasögon. Synsam plockar nu stegvis hem produktionen av alla sina varumärken från Asien till Östersund. Under hösten släpptes också Jämtö - den första svenskproducerade glasögonkollektionen.
– Att Jämtö skulle bli populär hade vi ju hoppats på, men att den skulle bli en fullkomlig försäljningssuccé och sälja slut var mer än vi hade vågat drömma om. Det är därför mycket roligt att vi nu fått lansera 18 nya modeller på marknaden och därmed tillmötesgå kundens önskan om glasögon tillverkade i Sverige av hållbara material som dessutom är väldigt snygga, säger Martin Daniels, vice vd och innovationschef för Synsam Group.

Finansiering avgörande faktor
För att ha möjlighet att erbjuda kunderna ett cirkulärt glasögonabonnemang krävdes en smart finansieringsmodell. Synsam tog hjälp av Svea Bank som finansieringspartner.
– Redan 2017 när vi inledde vårt samarbete så var vår finansiering helt avgörande för att abonnemangstjänsten skulle få möjlighet att flyga, säger Ulrika Fornander, affärsområdeschef på Svea Bank
Synsam sneglade på Netflix- eller Spotify-modellen. Du betalar varje månad för det du nyttjar.
– När Synsam kom till oss hade vi inte det som de ville ha ännu. Vi behövde skräddarsy en finansieringsmodell som inte fanns. Men vi har den här modiga ådran i båda bolagen, som du ofta förknippar med entreprenörer. För oss ligger det i vårt DNA, vi drivs ju av en entreprenör. Så vi hittade en unik lösning, säger Ulrika Fornander.
Tittar man i backspegeln kan man se att framgången beror på att både Svea och Synsam fått fokusera på det som de är bra på:
– Vi på Svea tar hand om administrationen och finansieringen och Synsam allt som är relaterat till kundernas ögonhälsa- och ögonmode. Den här lösningen har varit avgörande för deras tillväxtresa, säger Ulrika Fornander.

Läs mer om Synsam Lifestyle hos Svea