I e-handelns spår: GameStop tvingas stänga 200 butiker

Bara första vågen av nedläggningar.

Den amerikanska spelbutikskedjan GameStop har varit hårt pressad en längre tid och inte kunnat möta konkurrensen från varken e-handeln eller den digitala försäljningen av spel. Dessutom är branschen inne i slutet på den nuvarande konsolcykeln (nya Xbox och Playstation väntas mot slutet 2020), vilket innebär ytterligare minskad butikstrafik.

Tisdagskvällens kvartalsrapport var tung läsning och visade såväl en nettoförlust på drygt 4 miljarder kronor under det andra kvartalet, som ett ras i jämförbar försäljning med hela 12 procent - än värre än vad analytikerna befarat.

Annons

Justeras ned

Till följd av detta justeras även prognosen för den fallande helårsförsäljningen ned från tidigare 5-10 procent till 13-15 procent.

Man tvingas även stänga mellan 180 till 200 “underpresterande” butiker världen över, alltså nära 3.5 procent av sin butiksflotta. Exakt hur det kommer att påverka Europa och de svenska butikerna är i nuläget oklart.

Vi förväntar oss ännu fler nedläggningar under de närmaste ett till två åren, berättar Jim Bell, GameStops finansdirektör, i samband med redovisningen.

Klart är i alla fall att detta bara är första vågen av stängningar. De kommande väntas bli både fler till antalet och slå än hårdare.

Vi har goda möjligheter att förbättra vår lönsamhet genom att minska butikstätheten i kedjan, säger Bell.

Fortsatt försäljningstapp

Totalt finns i dag 5700 GameStop-ägda butiker runtom i världen och enligt Jim Bell går 95 procent av dessa fortfarande med vinst.

Gamestop har en oerhört tuff tid bakom sig och har gått hårt fram med uppsägningar i inte minst USA. Men det räcker alltså inte. Enligt Jim Bell förväntar man sig ett fortsatt försäljningstapp i tre-fyra kvartal till i väntan på de nya konsolerna.

Kedjan säljer konsoler, spel och tillbehör, samt samlarobjekt. Den sistnämnda kategorin var den enda i vilken försäljningen ökade.

Annons

Annons