ICA Gruppens VD om insider-misstankarna – och börsutköpet: ”Alltid vara transparenta”

"Utköpet från börsen har fungerat väldigt bra".

Ehandel gjorde på torsdagen en stor intervju med ICA Gruppens vd Per Strömberg. Detta med anledning av att dagligvarujätten släppte rapporten för sitt första kvartal 2022 på torsdagsmorgonen.

Vi bad även Per Strömberg att kommentera insiderhärvan, där 18 personer, varav flera ICA-handlare misstänks för insiderbrott, i samband med att ICA nyligen köptes ut från börsen. Och åklagaren siktar på att väcka åtal tidigast i vår, alternativt senare i år.

Annons

LÄS ÄVEN: ICA:s e-handel kan ta stryk av insiderhärvan: “Måste agera”

Hur ser du på det?

Väldigt allvarligt. Det är självklart inte heller bra för ICA:s varumärke.

Kommer ni vidta några åtgärder internt?

Vi följer det här oerhört nära såklart. Och blir de dömda så är det förstås så att vi kommer att se väldigt allvarligt på det. Men vi har interna processer för att hantera det.

Hur påverkar detta Icas varumärke?

Jag kan inte se någon påverkan på försäljningen. Men det är aldrig bra för ett varumärke.

Hur ska ni jobba med eventuella förtroendeproblem?

Annons

Vi ska alltid vara transparenta och öppna med vår kommunikation. Men jag vill betona att det inte finns några misstankar riktade mot ICA Gruppen.

Hur ser du på utköpet från börsen?

Att det har fungerat väldigt bra. Vi har fått förutsättningar att jobba ännu mer sammanhållet, där alla drar åt samma håll inom samma system. Vi är ju egentligen tre delar: ICA Gruppen, förbundet samt enskilda ICA-handlare. Men nu kan vi få ett mer gemensamt fokus på vad kunderna vill ha.

Den individuella friheten och entreprenörskapet hos Ica-handlarna har skapat väldigt mycket kraft, men det är inte alltid vi har dragit åt samma håll mot kund. Men som onoterat bolag kan vi få mer av den varan.

LÄS ÄVEN: Misstänkta ICA-härvan växer – fyra till begärs häktade

Hela intervjun med Per Strömberg, där han bland annat pratar om e-handelns utveckling, det nya Stockholmslagrets betydelse – och Apoteket Hjärtats framgångar kan du läsa på Ehandel Plus.

För att ta del av hela artikeln behöver du bli medlem. Och det är det ingen tvekan om att du ska bli – helt kostnadsfritt – i alla fall inte om du vill ta del av fördjupningar inom e-handel och logistik. Välkommen!

Här hittar du Plus-artikeln:

LÄS ÄVEN: ICA-bossen om det stora e-handelstappet: “En tillfällig nedgång”

Annons