ICA-härvan: Handlare döms till fängelse – och näringsförbud

"Kanske strängaste straff som någonsin dömts ut".

På onsdagen släpptes domen mot de 18 personer som har stått åtalade för insiderbrott kopplat till avnoteringen av Ica-aktien från Stockholmbörsen, under 2021. Och 16 av 18 fälls och döms till olika straff.

Flera av de dömda är Ica-handlare, medan övriga är vänner eller närstående till handlarna. Nu står det klart att nio döms för grova insiderbrott. Tre döms till fängelse och det strängaste straffet blir tre år och två månader. Det rapporterar Di.

Annons

Övriga döms till villkorliga domar i kombination med samhällstjänst eller böter. Dessutom ska aktievinsterna betalas tillbaka. Totalt handlar det om runt 16 miljoner kronor.

Perfekt tajming

Den omfattande handeln, den perfekta tajmingen för aktiehandeln inför avnoteringen, personkopplingarna och kommunikationen mellan de dömda har lett fram till fällande domar.

Ica-handlarna bedöms ha haft väldigt bra kunskaper om Ica-rörelsen, varför aktiehandeln har varit baserad på insiderinformation, enligt domen.

De stora vinsterna som handeln genererade i kombination med den goda insyn de dömda har haft Ica-rörelsen har i sin tur även höjt straffvärdet. 67-åringen från Blekinge, som gjorde störst aktievinst i samband med avnoteringen, beläggs även med näringsförbud i fem år.

Advokaten sågar domen

Ica-handlarens advokat Henrik Olsson Lilja anser dock inte att tingsrättens argumentation håller.

De tycker att han handlat utan insiderinformation ena dagen och med insiderinformation andra dagen. Bara det gör ju att det finns skäl att låta hovrätten pröva ett sådant här mål, säger han till Di och tillägger:

Det här är kanske det strängaste straff som någonsin dömts ut i ett insidermål i Sverige.

Ska överklaga

Ytterligare en Ica-handlare döms till fängelse i ett år och åtta månader och beläggs med näringsförbud i tre år. Den tredje handlaren döms samtidigt till fängelse i ett år och två månader.

Annons

Nu ska tingsrättens dom överklagas till hovrätten.

Annons