ICA i unikt e-handelstest – prövar paketombudsrobotar

"Ett första steg i att erbjuda en mer hållbar paketutlämning".

Känns det lite för intimt att hämta ut paket hos ombud? Snart kan den känslan vara ett minne blott. Nu ska nämligen ICA testa en helt automatiserad paketutlämning i fem butiker. Anledningen?

Pakethanteringen i butik har ökat i takt med en ökad e-handel och tar alltmer av butikernas personalresurser samt yta för hantering av paket i anspråk. Man har också sett att den ökade pakethanteringen haft en negativ inverkan på kundmötet till exempel genom köbildning som hindrar andra kunder i butiken, skriver dagligvarujätten i ett pressmeddelande.

Annons

Testet görs i samarbete med ICAx och det kommer att pågå i sex månader med start nu i maj. Den automatiska pakethanteringen, med mekaniska och automatiserade skåp, kommer att testas som ett komplement till den manuella hanteringen inom ramen för gällande avtal med Postnord.

Det är Cleveron som tagit fram och levererar skåpen i vilka det finns robotarmar som hanterar och fördelar paketen.

Det sker stora förflyttningar inom e-handel och genom att ta nästa steg i pakethanteringen tillsammans med vår strategiska partner Postnord, kan butikerna nu erbjuda ett smidigare sätt för kunderna att hämta sina paket när de handlar och samtidigt som butikerna kan hantera större volymer mer effektivt. Detta är ett första steg i att erbjuda en mer hållbar paketutlämning i butiksmiljö, säger Per Carlén, chef för Kategoriområde Förbutik, ICA Sverige.

Målsättningen är sedan att på sikt kunna öppna upp skåpen för samtliga distributörer på marknaden.

Vår förhoppning är att paketskåpen ska skapa värde för såväl kunder som för handlare och butiksmedarbetare. Projektet är ett utmärkt exempel på hur ICAx jobbar fram nya innovationer och lösningar på marknaden, i detta fall i nära samarbete ICA Sverige som i sin tur får idén att växa och gör det möjligt att skapa stora förflyttningar på kort tid, säger Sofie Pettersson, xLead på ICAx.

Butikerna som testar de automatiska ombuden:
ICA Maxi Barkarbystaden – Stockholm
ICA Maxi Flygstaden – Halmstad
ICA Kvantum Ale – Nödinge
ICA Nära Bärkehallen – Söderbärke
ICA Nära Tores Allköp – Skivarp

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!