ICA om misstänkta brotten: ”Påverkar varumärket”

18 personer åtalas och ICA ska vittna i rättegången.

Den 5 september drar den igång i Stockholms tingsrätt: Rättegången gällande misstänkt insiderbrott. Totalt åtalas 18 personer med koppling till ICA för insiderbrott.

De misstänkta brotten ska, enligt åklagaren, ha skett under hösten 2021, inför utköpet av ICA från Stockholmsbörsen, vilket skedde i januari 2022. Och det var ICA-handlarnas förbund och AMF som sedan genomförde själva utköpet.

Annons

Välkomnar prövning

Enligt åklagaren ska en man i Blekinge ha haft uppgifter om affären – och sedan spridit uppgifterna vidare till övriga åtalade i den misstänkta insider-härvan. Blekinge-mannen ska dessutom ha haft uppdrag för ICA på central nivå.

Tolv av de misstänkta åtalas för grovt brott och övriga sex för brott av normalgraden. Merparten av misstänkta är hemmahörande i Blekinge och Småland.

Den här situationen påverkar naturligtvis ICA-varumärket och det är bra att händelserna nu blir juridiskt prövade i domstol. Vi fortsätter bistå processen på det sätt som efterfrågas och några medarbetare från Förbundet och ICA är bland dem som kallats att vittna. I övrigt kommer vi inte kommentera detaljer under den pågående rättegången, säger Göran Blomberg, vd för ICA-handlarnas Förbund, i ett pressmeddelande.

Kan medföra uteslutning

ICA:s ansvarsnämnd följer nu den juridiska processen och kommer, beroende på utfallet i rättegången, eventuellt gå vidare med interna åtgärder, framgår det.

Ansvarsnämnden består av representanter från ICA-handlarnas Förbund, ICA Gruppen och ICA Sverige. I vissa fall kan förbundet dela ut en erinran eller varning. I allvarliga fall kan ICA-handlare uteslutas från förbundet. Och om man inte är med i förbundet så får man helt enkelt inte driva ICA-handel.

Annons