ICA planerar att öka sin försäljning på nätet

ICA vill ta affären ut på nätet. Hittills har livsmedelsjätten inte tagit några större andelar när det gäller näthandeln, men nye vd:n Per Strömberg ser stora möjligheter att skapa nya affärs-områden och tror på Internet som inköpskanal.

E-handeln växer stadigt men dagligvaruhandeln har än så länge inte tagit särskilt stora andelar när det gäller handeln på nätet. ICA:s nya vd Per Strömberg tror dock att Internet kommer att bli en allt viktigare kanal för konsumenten.

– Vi ligger efter. Men det jobbar vi med. Och visst, andelen handel på nätet är liten, men ökningstakten är fantastisk. Och där ska vi vara med, säger Per Strömberg till Svenska Dagbladet.

Annons

En stor del i utmaningen för att lyckas med e-handeln ligger för ICA:s del i att få ihop nätförsäljningen med butiksnätet. Skulle man lyckas med det så är ofta en fungerande multikanalslösning uppskattat av många konsumenter.

1350 utlämningsställen

Och att ta affären ut på nätet skulle enligt Per Strömberg betyda många nya möjligheter. Han tror inte heller att e-handeln skulle konkurrera med försäljningen i butikerna. Snarare ser han det som ett utmärkt komplement

– Utlämning av varor i befintliga butiker är en bra lösning eftersom hemleveranser är dyra. Att kunna lägga en beställning på nätet och sedan hämta färdigpackade kassar i butiken lockar nog särskilt för familjer som hellre gör något annat än att storhandla. Vi har 1350 butiker och det är bra ställen att lämna ut varor på.

Just matkassar är något som blivit populärt sista tiden och det har spekulerats om att ICA ska köpa upp en av de befintliga aktörerna på marknaden. Men det är enligt Strömberg inget man planerar, man kommer att satsa vidare på sin egen ICA Matkassen.

När ICA planerar att ha sin satsning på nätet färdigpaketerad kan man dock inte svara på.

– Det är något som tar tid. Och vi kommer att bygga ut detta successivt. Idag står internetförsäljningen för runt 1 procent, vi startar alltså från en väldigt låg nivå, säger Per Strömberg.

Källa: SvD

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!