Icahn backar men kräver börsnotering av PayPal

Striden mellan Ebay och investeraren Carl Icahn rullar vidare, men i en lite mildare ton. Icahn drar nu tillbaka kravet på en avknoppning av betaltjänsten PayPal från moderbolaget. Han kräver däremot att 20 procent av verksamheten börsnoteras.

Kampen om PayPal fortsätter. Miljardären och investeraren Carl Icahn, som äger mer än 2 procent av aktierna i  Ebay, har under de senaste veckorna lobbat hårt för att få till en avknoppning av betaltjänsten och lyfta ut dess verksamhet i ett separat företag.

Något som Ebay starkt varit emot och efter en del turer backar nu Icahn något. I onsdags kom han med ett nytt förslag där han uppmanar e-handlaren att sälja ut 20 procent av aktierna vid en börsnotering.

Annons

– En börsnotering av 20 procent av Paypal, och att därigenom skapa två hängivna och fokuserade självständiga verksamheter, skulle ge de bästa möjligheterna för dessa företag att behålla sin långsiktiga konkurrenskraft, skriver Carl Icahn på sin hemsida.

Vill se separata styrelser

Carl Icahn påpekar också att Paypal och Ebay borde ha separata styrelser för att eliminera eventuella intressekonflikter mellan de båda verksamheterna. Något som Icahn anklagat Ebays styrelseledamöter Marc Andreessen och Scott Cook för tidigare.

Analytiker uppskattar att PayPal skulle värderas till cirka 35 miljarder dollar som ett fristående bolag, ungefär hälften av eBays marknadsvärde. I ett uttalande säger Ebay att man är glada över att Icahn nu verkar klar över att en fullständig avknoppning av Paypal inte är någon bra idé.

Källor: WSJ, SST

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!