IKEA blir stadsutvecklare – ska forma framtidens handel

"Kommer att bana väg".

För två veckor sedan meddelande Helsingborg att man har lanserat en e-handelsplattform för lokala butiker. Stadens invånare kan på så sätt stötta den lokala handeln och få hemleverans samma dag.

LÄS ÄVEN: De lanserar e-handel för stadskärnan – ”lokala proffs”

Annons

Nu inleder Helsingborg ett flerårigt samarbete med möbeljätten Ikea. Målet är att "ta fram konkreta lösningar, som kan hantera de förändringar som världens växande städer står inför".

I 70 år har vi på Ikea arbetat passionerat med att förbättra ”livet hemma”. Men idag omfattar hemmet även samhället och grannskapet utanför det traditionella hemmets väggar, säger Fredrik Håkansson Lundh, regionchef på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Som ett globalt varumärke är vi nyfikna på hur vi kan bidra till att skapa ett bättre liv för fler, i en större kontext.

Det som man vill åstadkomma genom samarbetet är att bland annat utforska hur hem, tillverkning av produkter och människors sätt att handla ser ut i framtiden.

En av platserna i staden, som ingår i projektet, är en övergiven lagerlokal i Oceanhamnen. Där ska man komma fram till svar på frågor som: Hur kommer ny teknik att forma utvecklingen? Och hur kommer framtidens tillverkning och detaljhandel att se ut?

Tillsammans kommer vi att hitta nya lösningar på hur vi bygger smartare och mer hållbara städer. Vårt samarbete med Ikea kommer att bana väg för en innovativ stadsutveckling och en ökad livskvalitet för helsingborgarna, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Projektet beräknas att kunna presenteras sommaren 2022.

Illustration av "The Market" i stadsdelen Drottninghög.

Annons

Annons