Ikea gör slut med plast i förpackningar: ”Nästa stora steg”

Om sju år ska samtliga konsumentförpackningar vara plastfria.

Ikea börjar skrota plasten i sina förpackningar, med undantag för de kring vissa livsmedel. Utfasningen ska ske över tid och till 2028 ska den vara helt borttagen. Istället väljer möbelkedjan att använda sig av papper i högre utsträckning.

Att fasa ut plasten I våra konsumentförpackningar är nästa stora steg på vår resa mot att göra våra förpackningar mer hållbara och att minska plastavfall och utveckla lösningar av återvunna och förnybara material. Utfasningen sker stegvis under de kommande åren och främst fokuserar vi på papper eftersom det är återvinningsbart, förnybart och ett material som människor över hela världen idag återvinner, säger Erik Olsen, Packaging & Identification Manager på IKEA of Sweden, i ett pressmedelande.

Annons

Totalt lägger Ikea över 10 miljarder kronor på 920 00 förpackningsmaterial årligen, enligt möbelkedjan själva. För att klara en så omfattande omställning krävs att man tar fram nya lösningar.

Att ständigt söka nya och bättre sätt att utvecklas är en del av vårt arv - och våra förpackningar är inget undantag. Att ta oss från plast i våra förpackningar kommer utan tvekan att vara en utmaning de kommande åren. Med denna satsning hoppas vi kunna stötta förpackningsinnovation och använda vår storlek och räckvidd för att positivt påverka industrin även bortom vår värdekejda, säger Maja Kjellberg, Packaging Development Leader på IKEA of Sweden.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!