IKEA, H&M och ICA efter hotet: ”Exceptionellt tufft”

E-handelsjättarna kan drabbas hårt av en eventuell strejk.

Handels hotar med strejk efter att förhandlingarna med Svensk Handel strandat. En strejk som riskerar att få ordentliga konsekvenser för flera stora e-handlare, då ett antal stora lager innefattas i fackets varsel. Bland annat H&M:s lager i Borås, Ikeas i Jönköping och Icas i Järfälla.

Strejkhotet kommer dessutom i en tid där e-handeln i många fall blivit en nödvändighet när smittspridningen ska hållas nere. Svensk Handel har tidigare sågat beskedet. Arbetsgivarorganisationens vd, Karin Johansson, kallade det "djupt oansvarigt" och även e-handelsjättarna riktar nu kritik mot Handels beslut.

Annons

Med tanke på det utmanade läge som handeln just nu befinner sig i är det olyckligt att Handels varslar om strejk. Det är viktigare än någonsin att båda parter tar sitt ansvar. Vi är eniga med Svensk Handel, som i förhandlingarna har accepterat en låglönesatsning, men som däremot inte anser att avtalets totala kostnadsnivå kan överstiga märket på 5,4 procent. Vi följer noggrant utvecklingen och hoppas att parterna ska enas för att undvika att en konflikt bryter ut, säger Danielle Kisch, presskontakt på H&M Sverige, i en kommentar till Ehandel.

Även Ica är inne på samma linje och ställer sig bakom Svensk Handel.

Det är för tidigt att säga vilka konsekvenser Handels varsel kommer att få och i övrigt hänvisar vi frågor angående detta till Svensk Handel, säger Mats Mehlberg, pressansvarig på Ica.

"Historiskt tuff kris"

För Ikea kan varslet slå dels mot varuhuset i Kungens Kurva i Stockholm och dels mot distributionscentralen i Torsvik utanför Jönköping.

Den svenska handeln går igenom en historiskt tuff kris. Från Ikeas sida utgår vi därför från att båda parter i detta exceptionellt tuffa läge gör allt de kan för att undvika en konflikt. Låt mig understryka att vi har en bra relation med samtliga fackförbunds representanter på våra arbetsplatser, säger Mattias Hennius, pressansvarig på Ikea Sverige.

Exakt vilka konsekvenser en strejk skulle innebära för möbeljätten och deras kunder vågar man dock inte sia om i dagsläget, mer än att det skulle påverka negativt.

Totalt arbetar nästan 900 personer på varuhuset i Kungens Kurva och fler än 1300 på Torsvik. Varslet omfattar de av våra medarbetare som går under Detalj- och Lager och E-handelsavtalen. Av dem i sin tur vet vi inte hur många som är medlemmar i Handelsanställdas Förbund, säger Mattias Hennius och avslutar:

Om dessa båda arbetsplatser skulle bli del av en eventuell konflikt skulle det givetvis påverka våra kunder och vår verksamhet på ett negativt sätt. Men hur det i detalj skulle påverka – det kan vi inte säga idag.

Annons

Annons