IKEA om den olagliga skövlingen: ”Duckar inte”

"Vi har två val".

Ikeas underleverantör, ukrainska skogsbolaget Velyky Bychkiv, avverkar frisk och värdefull naturskog med ursäkten att träden är sjuka eller döda. Något som går emot landets miljölagar. Det har Aftonbladet avslöjat.

Upptäckten har väckt många starka känslor. Allt från nordiska och internationella medier och svenska politiker till Ikeas kunder har regerat. Till nyligen har möbeljätten endast svarat Aftonbladet i skriftlig form. Men så sent som i lördags satte sig Ulf Johansson, ansvarig för skogs- och träfrågor i Ikeakoncernen, ner med en journalist från Aftonbladet för att svara på alla frågor.

Annons

Vi flyger just nu ner två av våra skogsbruksspecialister till Ukraina. Vi vet idag inte om de avverkningar ni berättar om är kopplade till Ikea eller om de är olagliga, men vi går till botten med det här. De kommer att begära ut dokument över avverkningen och besöka platserna i er artikel. Vi ser oerhört allvarligt på det här. Det vi vill veta är om det här trät har hamnat i Ikeas leverantörskedja och om avverkningen i sådana fall är olaglig, säger Ulf Johansson till tidningen.

Vi vill inte ha aktörer kopplade till oss som bedriver olagligt verksamhet även om deras virke inte går in i våra produkter.

Nu har kedjan även publicerat ett pressmeddelande där man understryker att man "har tagit till sig informationen" och man lovar att man inte kommer att acceptera illegalt avverkat trä i sina leverantörskedjor.

Ikea accepterar aldrig olagligt avverkat trä och arbetar aktivt för att motverka risken att det kommer in i våra leverantörsled. Vi ser det som vårt ansvar och har ett omfattande säkerhetssystem och regelverk för att motverka den risken, skriver företaget.

De säkerhetssystem och regelverk som man syftar till innefattar bland annat krav på dokumentation från leverantörer samt "över 200 kontroller per år" genomförda av ett team av skogsbruksspecialister.

I linje med hur vi arbetar kan vi bekräfta att våra skogsbruksspecialister nu i detalj ser över de anklagelser som har framkommit i Aftonbladets artikel. Om vi får information som indikerar att våra krav inte följs agerar vi omedelbart – det kan handla om att antingen avsluta samarbetet med en leverantör eller genom tvingande förbättringsåtgärder.

Men på frågan om Ikea kommer att sluta köpa träråvara från Ukraina är svaret inte lika enkelt.

Vi har två val: att lämna Ukraina eller att fortsätta vara där och driva en positiv utveckling, och vår uppfattning är att hållbart skogsbruk inte handlar om att ducka eller dra sig ur knepiga situationer.

Annons

Det handlar om att vara med och bidra och ta ansvar som leder till förbättringar. Ikea står för mindre än 1 procent av den träråvara som avverkas i Ukraina, men det hindrar inte ansvarstagande och ett aktivt deltagande för att saker ska bli bättre.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!