IKEA vägrar Black Friday – gör tvärtom: ”Vi köper från kunderna”

"Det är första gången".

Istället för att rea-kampanja och slå försäljningrekord under en av årets största säljfester kommer IKEA att göra motsatsen. Möbeljätten meddelar att man i år kommer att köpa tillbaka begagnade IKEA-möbler från privatpersoner under Black Friday.

Vi tror det finns ett mer hållbart sätt att göra klipp på Black Friday. Kanske har du en gammal Billy-bokhylla hemma som du inte längre behöver? Eller kanske håller ditt nuvarande Nordviken-bord på att bli för litet för din växande familj? Låt oss köpa tillbaka dina begagnade IKEA möbler och sälja dem vidare till någon annan, skriver företaget på sin sajt.

Annons

Mellan den 23 november och den 29 november uppmanar företaget att kunderna ska komma in till ett varuhus med en gammal IKEA-produkt och byta ut dem mot en tillgodo-summa, som man kan använda på IKEA. Under perioden kommer summan, som IKEA anser att möbeln är värd, att dubblas för den som är klubbmedlem.

Det är första gången i IKEAs 77-åriga historia som tusentals möbler samtidigt världen över köps tillbaka för att erbjudas ett nytt hem.

Initiativet, som heter Buy Back Friday, kommer att genomföras på 27 av 31 marknader som IKEA finns på. Möblerna som IKEA köper tillbaka kommer sedan att säljas vidare i varuhusens fyndavdelning.

Vi erbjuder kunderna en mer hållbar lösning för möbler de inte längre behöver. Därmed tar IKEA ännu ett steg mot sitt mål att inspirera fler att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser, samtidigt som vi banar väg för att kunna ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige, i ett pressmeddelande.

I samband med kampanjen lanserar företaget ett verktyg som ska hjälpa kunder att digitalt värdera sina begagnade IKEA-möbler, innan de besöker ett varuhus.

Annons