IKEA varnar för förseningar – efter attacker i Röda Havet

"Kan orsaka begränsad tillgänglighet".

Situationen i Röda havet, där attacker från Houthi-rebellerna varit vanligt förekommande den senaste tiden, har fått Ikea att styra om sina leveranser. Det medför att vissa leveranser kommer att bli försenade och att det finns produkter som inte kommer att vara tillgängliga, rapporterar CNBC.

Som läget ser ut just nu så kommer situationen i Suezkanalen leda till förseningar och det kan påverka tillgängligheten på vissa Ikea-produkter framåt. Det viktigaste för oss är att de som jobbar i vår värdekedja är säkra. Det är högsta prio. Vi samarbetar nära med våra transportpartners för att säkerställa detta. Parallellt ser vi över andra leveransalternativ för att säkra tillgängligheten på produkter, säger möbeljätten i ett uttalande.

Annons

Exakt hur det här kommer att påverka den svenska marknaden vet man dock inte i dagsläget.

Jättarna styr om

Ikea är också långt ifrån ensamma. Totalt har last för drygt 800 miljarder kronor styrts om för att undvika attacker.

Vitvarujätten Electrolux är ett av alla storbolag som aktivt försöker hitta alternativa rutter och identifiera prioriterade leveranser.

Houthi-ledare säger att attackerna är ett svar på Israels bombningar i Gaza och att man fokuserar på skepp på väg till landet. Men även andra fartyg har drabbats.

Annons