IKEA:s nya storsatsning: Rengöra möbler och sälja dem igen

Ska bli helt cirkulära.

I en ny så kallad test-hub i Malmö ska Ikea samla in, rengöra och laga begagnade möbler. Dessa ska sedan säljas igen i möbeljättens varuhus i Malmö. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Nu tar vi nästa steg i arbetet med att förlänga livet på våra möbler. För att nå våra hållbarhetsmål behöver vi testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, i en kommentar.

Annons

Ikea beskriver satsningen som företagets senaste steg i att ställa om verksamheten till en cirkulär affärsmodell. Företagets ambition är att senast år 2030 endast sälja produkter som är tillverkade av förnyelsebara eller återvunna material. Alla varor i företagets sortiment ska då vara designade för att återanvändas eller återvinnas.

Det nya projektet är en vidareutveckling av Ikeas första secondhand-butik, som ligger i Eskilstuna. I Malmö ska man samarbeta med lokala aktörer för att ta nästa steg på resan mot ökad hållbarhet. Till att börja med ska den nya möbelhuben testas till och med slutet av 2022.

Den nya huben i Malmö ligger ett par kilometer från Ikeas varuhus. Den har en yta på 300 kvadratmeter och kommer inledningsvis att sysselsätta fem personer, som alltså får till uppgift att rengöra och reparera de möbler som lämnas in.

LÄS ÄVEN: Ikea förlänger livet på secondhand-butik - trots förlustaffär

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Tack!