Indiska tvingades stänga 20 butiker – ”är borta för gott”

Riktar återigen kritik mot regeringens stödåtgärder.

Indiskas vd Karin Lindahl har varit öppet kritisk mot stöden under pandemin. I Tidningen Näringslivet berättar hon nu om vilka konsekvenser restriktionerna fått på den egna kedjan. Totalt har försäljningen legat 50 procent lägre än normalt och dessutom har Indiska under året tvingats stänga 13 butiker i Sverige, 5 i Norge och 2 i Finland - totalt 20 stycken.

Vi var 65 butiker – nu är vi 45 och jag har väldigt svårt att se att vi kommer tillbaka till 65 igen. De som har försvunnit är borta för gott, säger Karin Lindahl till tidningen.

Annons

Indiska har själva använt sig av korttidspermitteringar, men stödet har bara täckt 10 till 20 procent av den totala personalkostnaden i stöd.

Det går inte att dra ner mer på personal utan att stänga butiker. Och permitterar vi på huvudkontoret förstör vi för oss själva längre fram eftersom deras arbete nu handlar om höstens produkter, säger Karin Lindahl.

Hon är fortsatt kritisk till regeringens hantering av stöden och menar dels att kortidsstödet kanske fungerar för en fabrik, men inte för butiker. Och dels att den långsamma hanteringen lett till mycket oro.

Jag förstår att det är svårt att få ihop alla delar men ändå – just att permitteringsstödet dröjer. Staten har sagt att den ska kompensera alla företagare som skickar hem personalen och betalar i stort sett full lönekostnad, men sedan kommer inte kompensationen.

Hon tycker också att attityden gentemot företagarna varit bristande.

Det är tråkigt att inte någon gång få höra ett vänligt ord från regeringens sida. Självklart förstår vi företagare att det behövs restriktioner för att få ner belastningen på IVA och sjukvården överlag. Men det går samtidigt att värna om den svenska ekonomin, avslutar Karin Lindahl.

Annons