InkClub stagnerar i väntan på ny plattform

Hakon Invest som numera äger hela InkClub släppte sin bokslutskommuniké för 2011 denna morgon. Investmentbolaget som även har innehav i ICA, Kjell & Company mfl ser överlag ut att ha gått mycket bättre än 2010. Det rapporteras om kraftigt ökade vinster och rekordkvartal för Kjell & Company.

InkClub ser inte ut att ha gått lika bra. Nätbutikens olika underbutiker som dustClub, batteryClub, lightClub och Beauty Planet ska alla ha visat en god tillväxt under fjärde kvartalet.

Annons

Företagets kärnverksamhet med försäljning av bläck och tonerprodukter skall dock ha minskat. Detta har förmodligen bidragit till att deras nettoomsättning ökat med endast 1 procent. Rörelseresultatet sägs även ha ökat ifrån 12Mkr till 14Mkr, detta gäller dock fjärde kvartalet. För helåret 2011 ska det ha minskat med 4Mkr jämfört med året innan.

Hakon Invest förklarar det lägre resultatet med sämre försäljning och även ökade IT-kostnader. Dessa kostnader skall bero på att en ny plattform är på väg:

"För InkClub är fokus inriktat mot utvecklingen av en ny it-plattform och nytt CRM-system för att kunna kapitalisera på befintlig kunddatabas och lägga grunden för framtida tillväxt."

Detta var något de sa även när 2010 års siffror kom in och visade på halverat resultat. Då hade de dock förvärvat en hel del butiker:

"InkClub har under perioden [2010] ökade kostnader för att hantera förvärvad och nyuppstartad verksamhet samt kostnader för att utveckla och förbättra företagets CRM-hantering."

Vi är inga ekonomer och ni kan själva läsa bokslutskommunikén här (.pdf). I ljuset av många positiva siffror ifrån e-handlare känns InkClubs tillväxt på en procent, för både fjärde kvartalet och helåret 2011, inte speciellt lysande.

Annons